Här laborerar barnen på Förskolevägens förskola i sitt "corona-labb". Foto: Foto: Göteborg Stad

Corona-labb ska ge barnen kunskap om virus

För likväl barn som vuxna kan coronaviruset vara en skrämmande sak. Förskolan på Förskolevägen i Askim bygger ett ”corona-labb”, där de arbetar med att lära barnen om viruset.

  • Publicerad 11:39, 11 jun 2020

Barn förstår så mycket mer än vad man tror...

Förskolor runt om i landet har tagit till olika pedagogiska metoder för att kunna bemöta barns oro för coronaviruset. Förskolevägens förskola i Askim befann sig i pågående arbete om kroppen när coronaviruset tog världen i sitt grepp.

– Då fortsatte vi det arbetet med fokus på virus och immunförsvar.

Barnen har fått utveckla egna hypoteser om möjliga vaccin, målat och ritat i relation till viruset. Inspirationen till labbyggnaden kom när en forskare på besök berättade hur man just nu i världen tävlade om att komma på ett vaccin. Detta inspirerade barnen till att själva klura ut hur ett möjligt vaccin skulle fungera.

– Det är mycket ”tänka om, tänka nytt” hos barnen, säger Emma Hedenström.

När det pratades om en fransk studie där de föreslog nikotinplåster, som bland annat Aftonbladet har rapporterat om, började barnen genast fundera på olika plåster som skulle kunna vara till hjälp.

– Barnen är väldigt fokuserade på lösningar och vill också vara med och förstå.  

Hon betonar vikten av att faktiskt vara öppen mot barn om vad som händer i världen och föra en dialog på en rimlig nivå.

– Barn kan mycket mer än vad man tror och förväntar sig. De hör saker och snappar upp det vuxna pratar om. Det finns ingen kunskap som är reserverad till vuxenvärlden utan alla ska kunna ta del av det man vet, säger Emma Hedenström och tillägger:

– Kunskap och fakta ger människan en känsla av kontroll, och det behövs för barnen också.

Det är viktigt att ha en transparens i dialogen med barnen, men att även föra den på ett lättförståeligt sätt. Detta görs genom Förskolevägens labbyggnad, där barnens egna tankar och funderingar får ta stor plats.

– Det fanns många tankar hos barnen om varför vuxna blivit sjuka och inte barn. Som ett barn uttryckte det: ”Barns immunförsvar är nog som racerbilar och gamlas som sengångare”, säger förskolläraren Emma Hedenström.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11