Under corona har Göteborgarnas glassbeteende förändrats. Foto: Most photos

Corona satte göteborgarnas glassvanor ur spel

Sommaren har anlänt och glassuget har vaknat ur sitt ide. Men glassvanorna är inte desamma som innan pandemin. Göteborgs två stora glassföretag berättar om ett nytt glassbeteende som väckts under corona.

  • Publicerad 14:07, 11 jul 2020

Den nya kladdkakeglassen från Triumf glass. Foto: Sould

Skruven från Triumf glass är en favorit hos barnen. Foto: Triumf glass

Corona vänder upp och ner på livet för många och påverkar alla hörn av samhället. Glassindustrin är inget undantag. Nu när årstiden skiftat till glassens högsäsong, kan två göteborgsbaserade glassföretag se tillbaka på förvandlingen av deras försäljning sedan corona slog mot Göteborg.

– Vi var oroliga för hur corona skulle påverka oss, precis som alla andra företag var. Det vi såg tidigt var att vår försäljning på restauranger stendog, säger Katarina Mild, VD och ägare för Lejonet och Björnen.

Även Fredrik Müntzing, försäljningschef och marknadschef för Triumf glass såg hur försäljningen gick ner under april och maj.

– Att Liseberg inte fick öppna gör det tufft också för glassförsäljningen, säger han.

– Vi minskade med 15 procent jämfört med tidigare år. Det är verkligen ovanligt.

Katarina Mild instämmer att inställda sommarattraktioner kommer påverka företaget.

– Vi säljer inte på Liseberg, men att de inte öppnar innebär mycket färre turister som rör sig i området. Man får också tänka på att Gothia Cup och Partille Cup är inställda, där tappar vi många glassugna barn som annars skulle komma till Göteborg, säger hon.

Nätglassen ökar

Den största skillnaden glassföretagen ser i sin försäljning är att köparna förflyttat sig, från kiosker och restauranger till matbutiker och glass på nätet.

– Inne i stan blev ju många människor permitterade och då säljer närliggande caféer inte lika mycket glass då de är beroende av kontorsgästerna. Istället köpte man hem glassen från matbutiken och på webbutiker som mat.se, säger Katarina Mild.

– Det är den största förändringen vi sett. Dagligvaruhandeln ökar och kioskerna minskar. Människor vill inte stanna och äta glassen där man kan trängas utanför kiosken, utan köper hem den istället, säger Fredrik Müntzing.

Varmt väder och "hemester" räddar

När värmen anlände till Göteborg sökte sig allt fler till den svalkande desserten och försäljningen gick upp igen.

– Med solen kommer glassuget. Jag tror man var less på att vara permitterad hemma och sökte sig till de glasskiosker där man kunde ta med sig glassen och sätta sig i en park, för då ökade försäljningen av kulglass, säger Katarina Mild.

– Det känns som att många kommer att stanna hemma på semestern i sommar, det tror vi kan bli positivt. Under cykelsemestern eller campingen slinker det ner en och annan glass, säger Fredrik Müntzing.

Nykomlingar och kioskvältare i sortimentet

Vilken glass är er mest populära och vilken är nykomlingen i sortimentet?

– Sea salted caramel är vår mest populära. Var femte glass vi säljer är den smaken, en riktig kioskvältare. En ny är en vegansk kokosglass med passion- och mangopuré, säger Kataringa Mild, VD och ägare för Lejonet och Björnen.

– Under juni sålde vi mest vår isglass, Skruven. En klar favorit hos barnen. En nykomling är vår kladdkakeglass, den smakar riktigt schysst, säger Fredrik Müntzing, försäljningschef och marknadschef för Triumf glass

Trots att glassbeteendet förändrats i Göteborg fortsätter göteborgarna att älska den iskalla desserten.

– Jag tror att vi måste vara inställda på att så som vi lever i dag kommer vi behöva fortsätta att lära oss att leva. Efter sommaren och in i hösten kommer vi fortsätta sälja glass förstås, men kanske snarare bära hem den, säger Katarina Mild.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Moderna dadaister i nära 50 år

Karl Gaslebens och Dan Söderqvists musikhistoria unik i Sverige Det träffades redan under gymnasietiden i Göteborg i 70-talets början. Som Twice a Man har Karl Gasleben och Dan Söderqvist verkat i nästan 40 år. Nu är det aktuella med nytt album.tisdag 11/8 11:26

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Jernberg: "Ibland måste man släppa taget"

Retorik Efter en turbulent vår och en höst där allt fortfarande inte är riktigt som ”vanligt” kan det vara viktigt att våga varva ned och utmana sina tankebanor. måndag 10/8 14:00

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11