Känner sympati. "Jag förstår att folk vill ha fler poliser, men frågan är om det skulle hjälpa", säger kommunpolis Niklas Svensson. Foto: Direktpress

Coronaeffekt: Färre bostadsinbrott i sydväst

Bostadsinbrotten i sydvästra Göteborg minskade under 2020. Allt fler hemmajobbare tros vara en av orsakerna.

  • Publicerad 09:37, 27 jan 2021

2020 var året göteborgarna stannade hemma. Det visar sig i statistiken för anmälda bostadsinbrott i sydvästra Göteborg.

– Det var en jätteuppgång i början av året. Sedan kom corona och bostadsinbrotten sjönk som en sten. Fler har ju jobbat hemifrån, säger Niklas Svensson, kommunpolis i lokalpolisområde Syd i Göteborg.

Inbrottsvåg i Askim – polisen misstänker liga

Under det tre senaste åren har antalet anmälda bostadsinbrott i sydvästra Göteborg mer än halverats. Enligt Niklas Svensson är grannsamverkan en starkt bidragande orsak till det.

– Det är ett arbetssätt som kommit igång ordentligt och något som visat sig fungera, säger Niklas Svensson.

Grannar som gör skillnad

Tvärt emot bostadsinbrotten ökade antalet anmälda vind- och källarinbrott i sydvästra Göteborg mellan 2019 och 2020, från 256 till 288. Men Niklas Svensson vill inte dra några större slutsatser av det.

– Det är en typ av brott som man ofta skiter i att anmäla. Man kanske blivit av med en spegel. Procentuellt kan det låta som en stor ökning men felmarginalen är upp emot tjugo procent, säger Niklas Svensson.

Han berättar att flerbostadshusen är särskilt utsatta för vind- och källarinbrott och att gärningspersonerna ofta har missbrukarproblematik.  

– När det gäller villainbrott är det oftast andra typer av gärningsmän. Det krävs ett särskilt sinne för att ta sig in i någons hem, säger Niklas Svensson.

Hur kan man förebygga vind- och källarinbrott?

– Bostadsbolagen jobbar aktivt med det här. Där man byter låssystem och koder minskar de här inbrotten. Det är något man får bygga bort, säger Niklas Svensson.

Anmälda bostadsinbrott sydvästra Göteborg

2020: 169

2019: 201

2018: 220

2017: 341

Källa: Polisen

Visa merVisa mindre

Vi är GBG

    Vi är GBG