Corona. "Det kan vända snabbt uppåt igen", säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare.

Coronafallen minskar i Göteborg

Antal coronafall minskar för fjärde veckan i rad i Göteborgsregionen. Samtidigt väntas färre vaccindoser den närmsta tiden. "Det kan vända snabbt uppåt igen", säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare.

  • Publicerad 14:30, 19 maj 2021

För fjärde veckan i rad minskar antalet coronafall i regionen. I Göteborgsområdet handlar det om en nedgång på 13 procent jämfört med föregående vecka, vilket innebär den lägsta smittspridningen i regionen.

– Det är bra att vi har en fortsatt minskning av fall även om man vill att det ska gå snabbare. Vi måste förvalta nedgången väl och fortfarande har vi för många personer som smittas i regionen. Det kan vända snabbt uppåt och vi kan få stora utbrott igen, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare, Smittskydd Västra Götaland.

Han vill samtidigt påminna om att pandemin pågår för fullt och att de nationella lättnaderna, som förväntas träda i kraft 1 juni, inte betyder att vi ska umgås som vanligt.

– Nu gäller det att vinna tid så att allt fler hinner vaccineras därför minste vi fortsätta följa rekommendationerna. Det handlar om att vi inte ska umgås med andra privat, inte ha stora kalas och festligheter, inte sluta arbeta hemifrån och vi ska inte sluta hålla avstånd.

Nu förlängs öppettiderna på krogen

Färre doser väntas

Vaccinationstakten har kommit igång bra, menar regionen.

Men samtidigt väntas färre doser den närmaste tiden. De doser som kommer finnas tillgängliga öronmärks främst till de äldre grupper som redan fått dos 1, för att de ska bli fullvaccinerade.

– Det är brist på vaccin och det gäller att ha tålamod. Det blir din tur snart, säger Jan Kilhamn, tf hälso- och sjukvårdsdirektör.

I takt med att färre personer har svåra symptom minskar behovet av inneliggande vård.

Det är positiva tecken menar Jan Kilhamn men lyfter samtidigt den tuffa situationen som regionens sjukvårdsanställda har fått gå igenom det senaste året.

– VGR:s medarbetare har kämpat länge. Sjukvården behöver fortfarande din hjälp genom att följa rekommendationerna.

Krönikor

Vem tar ansvar när framtidens byggstenar faller?

Krönika Analys. GöteborgDirekts reporter om skolgranskningen En lärare i grundskolan, som valt att ägna sitt yrkesliv åt barnen, som lägger grunden för deras framtid, går till jobbet med en klump i magen… måndag 31/5 11:25

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Bilar, bilar och mer bilar

Debatt Replik: Bilar i centrum Det finns ett ökat intresse för att ta sig fram med elsparkcykel, elcykel och cykel som alternativ till privatägd bil… fredag 11/6 16:00