Coronan stoppar medborgarbudgeten

Det blir ingen medborgarbudget för invånarna i Östra Göteborg i år. Anledningen är att syftet – skapa möten – går stick i stäv med restriktionerna om social distansering i coronatider.

  • Publicerad 11:55, 3 maj 2020

Medborgarbudgeten upphör inte utan bromsas. Ambitionen är att den kommer tillbaka.

Åsa Lorentzi, enhetschef Team Jämlikt, SDF Östra Göteborg. Foto: Johan Twedberg

Förra året fick de boende i Östra Göteborg 400 000 kronor till aktiviteter som främjar nya möten mellan människor. Ett lyckat koncept som alla invånare i stadsdelen kunde vara med och påverka genom att lämna in och rösta fram olika förslag.

Tanken var fortsätta med en ny medborgarbudget i år. Men coronapandmin har satt stopp för planerna.

– Det bär oss verkligen emot men utifrån läget kring covid-19 kommer medborgarbudgeten inte genomföras i år, säger Åsa Lorentzi, enhetschef Team Jämlikt, SDF Östra Göteborg.

Medborgarjury röstar fram nya mötesplatser i Östra Göteborg

Orsaken är bland annat att Åsa Lorentzi och hennes kollegor samtidigt arbetar med att informera om hur man undviker smittspridning genom att ändra sociala beteenden och att inte umgås fysiskt.

Motstridiga budskap

– Då kändes det pedagogiskt konstigt att samtidigt uppmana folk att vara kreativa och komma med förslag som handlar om att möta människor, säger hon.

Det handlar också om maktperspektivet. Upplägget var att under vår och sommar skapa workshops och mötas på till exempel torgdagar för att alla skulle få möjlighet att påverka vad pengarna skulle användas till, vilket inte längre är aktuellt.

– Om vi bara gör en digital version är risken att det bara blir de som redan har vana att jobba eller uttrycka sig digitalt som hörs medan rösterna från de utan digital vana uteblir.

Istället för att arbeta med medborgarbudget kommer förvaltningen genomföra sociala och kulturella aktiviteter, anpassade till riktlinjerna för att minska smittspridning, för att förebygga risker för social oro och minska social isolering i stadsdelen under sommaren.

– Medborgarbudgeten upphör inte i och med detta. Det är en inbromsning men ambitionen från oss och på politiskt håll är att den kommer tillbaka, säger Åsa Lorentzi.

400 000 kronor till möten i Östra Göteborg