Coronasmittan stänger förskola på Hisingen

En förskola i Hisings Backa håller stängt i minst två veckor. Orsaken är att en coronasmittad person har befunnit sig i lokalen.

  • Publicerad 16:42, 9 mar 2020

Det var efter att Smittskydd Västra Götaland kontaktat förskolans ledning på grund av ett bekräftat coronafall som beslutet om stängning togs, rapporterar GP.

Förskolan i Hisings Backa driver en mindre verksamhet med omkring fem medarbetare, däribland en kock och pedagoger.

I nuläget vill förskolan inte uppge om det handlar om ett barn eller någon ur personalen som blivit smittad.

– De har satt all vår personal och barnen i karantän, säger den ekonomiansvarige i förskolans ledning till GP.

Det innebär att alla barn och personal på den aktuella förskolan sitter i hemmakarantän i minst två veckor.

Inga särskilda coronarestriktioner på Göteborgs äldreboenden

Generell bedömning

I dagsläget är Folkhälsomyndighetens generella bedömning att avstängning av friska skolbarn inte är en effektiv åtgärd och meddelar på sin webbplats att det är osannolikt att friska barn skulle orsaka smittspridning:

"Inget av de utbrott som vi hittills sett av coronavirus har koppling till skolor eller barn. Det finns heller inte säkra vetenskapliga belägg för att avstängning av friska skolbarn eller stängningar av skolor skulle minska risken för smittspridning i samhället även om skolbarn var smittade."

Inga särskilda coronarestriktioner på Göteborgs äldreboenden

STÄNGD. En förskola på Hisingen håller stängt i minst två på grund av att en coronasmittad person befunnit sig i lokalerna. Foto: Mostphotos (genrebild)

Så här undviker du att bli smittad:

En allmänt förebyggande åtgärd mot luftvägsinfektioner är att undvika att röra vid ansiktet eller ögon samt att undvika nära kontakt med sjuka människor.

Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, före måltid, mathantering och efter ett toalettbesök. Handsprit kan vara ett alternativ när du inte har möjlighet till handtvätt.

Genom att hosta och nysa i armvecket eller i en pappersnäsduk hindrar du smitta från att spridas i din omgivning eller från att förorena dina händer.

Stanna hemma när du är sjuk för att undvika att smitta människor på bussen, ditt arbete eller där du är nära andra.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Visa merVisa mindre

Vi är GBG