Foto: Foto: Mickes Fotosida / Mostphotos

Coronatrenden: Färre vräkningar i Göteborg

Ansökningarna om vräkning minskar kraftigt och hyresvärdar är mer följsamma kring försenade hyror och avbetalningsplaner. Detta är en effekt av coronavirusets negativa påverkan på privatekonomin.

  • Publicerad 14:55, 2 jun 2020

Om de inte hör av sig skickar vi till inkasso efter 20 dagar.

Hem och Hyra var först med att rapportera om den oväntade effekten som coronaviruset fört med sig, att allt färre hotas av vräkning.

Som Göteborg Direkt tidigare rapporterat om är att ingen i allmännyttan i Göteborg ska vräkas under coronakrisen, något som Framtiden AB beslutade efter yrkande från Alliansen och Socialdemokraterna. De kommunala bostadsbolagen i Göteborg var även tidigt ute med att de skulle mjuka upp sina rutiner om hyresgästen inte har betalat hyran vid månadsskiftet.

– Om de hör av sig så är vi mer frikostiga än tidigare med att ge anstånd och göra avbetalningsplaner. Om de inte hör av sig skickar vi till inkasso efter 20 dagar, men det tycks bli färre inkassoärenden så det ser ut som om den manuella påminnelsen fungerar, säger Carina Dahlin, uthyrningschef på Bostadsbolaget i Göteborg, i Hem & Hyra.

Inget vräkningsstopp i Stockholm

Även i Stockholm har de kommunala bostadsbolagen tänjt på gränserna och uppmanar hyresgästerna att höra av sig vid svårigheter med att betala hyran istället för att skickas till inkasso. De kommunala bostadsbolagen i Stockholm arbetar vräkningsförebyggande, även om det inte finns ett direkt beslut på att stoppa vräkningar.

Hot om vräkning minskat med 25 procent

Det minskade antalet hot om vräkningar är något som Kronofogden lagt märke till. Enligt den senaste statistiken, från 13 april till 15 maj, hade sådana betalningsförelägganden minskat med 25 procent i år, jämfört med i fjol.

– Det verkar som att det vräkningsförebyggande arbetet har intensifierats. Ganska många hyresvärdar agerar inte lika offensivt som vanligt vid hyresförseningar. Man försöker hitta andra lösningar så att folk inte ska drabbas nu, säger Johan Krantz, analytiker på Kronofogden, till Hem & Hyra.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11