Östra Sjukhuset. En intensivvårdsavdelning för coronapatienter på Sahlgrenska stod tom i några dagar. Foto: Most Photos

Covidavdelningen: En kort stunds andrum - sen var arbetet igång igen

Under några få dagar fick en av Sahlgrenska Universitetssjukhusets (SU) många avdelningar som behandlar coronasmittade patienter ett andrum. Sedan var arbetet igång igen.

  • Publicerad 08:12, 20 jul 2020

Sedan den första coronasmittade patienten togs in på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, SU, i februari har en enorm påfrestning lagts på sjukhuspersonalen. Oräkneliga extrapass, övertid, helgjobb och indragna semestrar har varit verkligheten i flera månader inom vården.

Men förra veckan fick en av intensivvårdsavdelningarna som behandlar coronapatienter på SU ett andrum, som varade i några få dagar.

– I tisdags eftermiddag, förra veckan, skrev vi ut den sista smittsamma covidpatienten och på avdelningen fanns bara smittfriförklarade patienter och ordinarie IVA-patienter kvar. Tills på fredagen, säger Olaf Gräbel, tillförordnad verksamhetschef på AnOpIVA Östra sjukhuset, SU.

När coronapandemin nådde SU gjorde sjukhuset en enorm omställning för att undvika överfulla intensivvårdsavdelningar. Systemet innebär en ständig rörelse, så att ingen avdelning får en ohanterbar arbetsbörda.

Rent principiellt kommer alla patienter med misstänkt covid-19 till infektionskliniken. Där vårdas de med bland annat syrgas och om de försämras flyttas de steg för steg närmare intensivvårdsavdelningen på infektionskliniken. Hamnar patienten där i respirator är målet att hen ska stabiliseras och sedan snarast möjligt flyttas till en av intensivvårdsavdelningarna på Mölndal, Östra eller Sahlgrenska.

Det är i det sista ledet som en av intensivvårdsavdelningarna, den på Östra Sjukhuset, fick några dagars andrum förra veckan.

– Arbetet är långt ifrån över. Men personal som jobbat hårt och med förskjuten semester fick ett välförtjänt andrum, säger Olaf Gräbel.

Men andrummet varade inte länge. Under fredagen togs en ny patient in på avdelningen och utrustningen åkte på igen. Det korta stoppet i vad som varit ett evigt inflöde av coronapatienter betyder inte att faran är över, menar Olaf Gräbel.

– Tänk på vårdpersonalen. Tänk på att vi inom vården ska orka dra igång den vanliga verksamheten till hösten också. Tänk också på er egen hälsa, ni vill inte ha covid-19. Faran är inte över, säger han.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Alma gav livemusiken nytt liv på igenvuxna scenen

Öppnade sin trädgård för sommarkonserter Sommarens inställda konserter och liveframträdanden har skapat frustration hos såväl musiker som publik. Därför bestämde sig Alma Bengmark från Billdal för att gräva fram en igenvuxen scen och ordna...fredag 14/8 13:21

KONSUMENT GÖTEBORG

Det bör du tänka på när du hyr ut sommarstugan

Konsument Har jag rätt att ersättas för försenat tåg? Vem står för reparation av båten – jag eller säljaren? Och det bör du tänka på när du hyr ut ditt sommarhus. torsdag 13/8 14:37

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Jernberg: "Ibland måste man släppa taget"

Retorik Efter en turbulent vår och en höst där allt fortfarande inte är riktigt som ”vanligt” kan det vara viktigt att våga varva ned och utmana sina tankebanor. måndag 10/8 14:00

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11