Östra Sjukhuset. En intensivvårdsavdelning för coronapatienter på Sahlgrenska stod tom i några dagar. Foto: Most Photos

Covidavdelningen: En kort stunds andrum - sen var arbetet igång igen

Under några få dagar fick en av Sahlgrenska Universitetssjukhusets (SU) många avdelningar som behandlar coronasmittade patienter ett andrum. Sedan var arbetet igång igen.

  • Publicerad 08:12, 20 jul 2020

Sedan den första coronasmittade patienten togs in på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, SU, i februari har en enorm påfrestning lagts på sjukhuspersonalen. Oräkneliga extrapass, övertid, helgjobb och indragna semestrar har varit verkligheten i flera månader inom vården.

Men förra veckan fick en av intensivvårdsavdelningarna som behandlar coronapatienter på SU ett andrum, som varade i några få dagar.

– I tisdags eftermiddag, förra veckan, skrev vi ut den sista smittsamma covidpatienten och på avdelningen fanns bara smittfriförklarade patienter och ordinarie IVA-patienter kvar. Tills på fredagen, säger Olaf Gräbel, tillförordnad verksamhetschef på AnOpIVA Östra sjukhuset, SU.

När coronapandemin nådde SU gjorde sjukhuset en enorm omställning för att undvika överfulla intensivvårdsavdelningar. Systemet innebär en ständig rörelse, så att ingen avdelning får en ohanterbar arbetsbörda.

Rent principiellt kommer alla patienter med misstänkt covid-19 till infektionskliniken. Där vårdas de med bland annat syrgas och om de försämras flyttas de steg för steg närmare intensivvårdsavdelningen på infektionskliniken. Hamnar patienten där i respirator är målet att hen ska stabiliseras och sedan snarast möjligt flyttas till en av intensivvårdsavdelningarna på Mölndal, Östra eller Sahlgrenska.

Det är i det sista ledet som en av intensivvårdsavdelningarna, den på Östra Sjukhuset, fick några dagars andrum förra veckan.

– Arbetet är långt ifrån över. Men personal som jobbat hårt och med förskjuten semester fick ett välförtjänt andrum, säger Olaf Gräbel.

Men andrummet varade inte länge. Under fredagen togs en ny patient in på avdelningen och utrustningen åkte på igen. Det korta stoppet i vad som varit ett evigt inflöde av coronapatienter betyder inte att faran är över, menar Olaf Gräbel.

– Tänk på vårdpersonalen. Tänk på att vi inom vården ska orka dra igång den vanliga verksamheten till hösten också. Tänk också på er egen hälsa, ni vill inte ha covid-19. Faran är inte över, säger han.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

"Rädda verksamheterna i Kommersen"

Debatt: Miljöpartiet Nu hotas Cykelköket och Solidariskt Kylskåp i Kommersen vid Masthuggskajen. De måste räddas skriver en rad miljöpartistiska politiker. tisdag 22/9 11:56

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11