Tillbaka. Snart kommer skejtarna återigen vara ett vanligt inslag i Plaskdammen i Majorna. Foto: Olof Heinö/Gatuplan

Då är skejtarna tillbaka i Plaskis

Det kommer att bli skejtåkning i Plaskdammen i Majorna till våren. Så mycket är avgjort. Men hur man ska lösa bullret är inte riktigt klart. Just nu diskuteras olika lösningar. Kommunen har också gått skejtarna till mötes på Esperantoplatsen.

  • Publicerad 05:30, 23 feb 2022

Det är snabba ryck nu.

Så sent som i måndags satt Park- och naturförvaltningen i möte med föreningen Gatuplan, bostadsrättsföreningen Kärleksörten och Familjebostäder. På bordet låg sommarens mest omdiskuterade fråga i Majorna – skejtåkningens vara eller icke vara i Plaskdammen.

Under sensommaren förra året fattade kommunen beslut att förbjuda ramper och hinder i den torrlagda bassängen. Orsaken var en bullermätning som visat på alldeles för höga nivåer. Höstens populära skejtande ställdes in och majornaborna rasade.

– Det har funnits skejtare i Plaskis i tjugo år. Det är första gången någon har klagat, sa Olof Heinö från föreningen Gatuplan till Göteborg Direkt i september.

Säsongen närmar sig

Nu börjar det bli bråttom med ett beslut. Skejtåkarna står med brädorna redo för att kunna utnyttja våren maximalt. När skolorna stänger för sommarlov fylls bassängen med badvatten och den korta skejtsäsongen är över.

– Ja det är snabba ryck nu. Inom ett par veckor kommer vi att kunna lämna ett slutgiltigt besked. Allas ambition är att hitta en lösning, men vi är inte riktigt i hamn, säger Peter Elheim, enhetschef på parkenheten på Park- och natur.

Exakt vad som ska förändras vill inte Peter Elheim avslöja. Men det kan bland annat handla det om att byta ut materialet i ramperna. En av grannarna som klagat berättar att det dunkar i hela bostaden av ljudet när brädorna slår i underlaget.

– Vi för en dialog med föreningen som placerar ut ramperna. Till exempel handlar det om utformningen av ramperna, säger Peter Elheim.

Esperantoplatsen

Skejtarna har vunnit ytterligare en seger i år. Den omdiskuterade torget vid Esperantoplatsen har blivit tillgängligare för brädåkare. När torget invigdes 2008 blev de släta granitbänkarna snabbt ett eldorado för skejtboardåkare. Grannarna klagade och kommunen gick dem till mötes. Park- och naturförvaltningen valde att klä bänkarna med trä och dela av dem med armstöd för att omöjliggöra åkandet.

– Nu har vi tagit bort träbeklädanden och armstöden på fyra av dem. Vi gör det som ett test och ytan är inte byggd som skejtanläggning. Samtidigt vill vi ha en levande och aktiv stad där alla visar hänsyn till varandra, säger Peter Elheim.

Plaskis och Esperanto

Älvsborgsdammen, eller "Plaskis" vid Mariaplan är fylld med vatten 10-12 veckor per år, ungefär samtidigt som sommarlovet.

Plaskdammen, som är att betrakta som en badanläggning, har varit i drift sedan den anlades 1930-1933.

Under många år har bassängen används som skejtpark när den har varit tömd på vatten.

Föreningen Gatuplan är en skejtboardförening vars " grundide är att skateboard är en viktig resurs för en stad som vill arbeta för ett levande och aktivt stadsrum."

Under vår och höst ställer Gatuplan ut ramper och hinder i Plaskdammen för vem som helst att åka på.

Esperantoplatsen, mellan Järntorget och Skeppsbron, restaurerades 2008. Då fick skejtarna ett halvt löfte från kommunen att få vara på platsen. Det uppstod däremot konflikter med grannarna och några år senare kläddes bänkarna med träribbor och armstöd, vilket gjorde dem i princip omöjliga att skejta på.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Robert Hannah (L): ”Svensk- heten känner ingen hudfärg”

Debatt Debatt. Nya svenskar behöver mer än en ceremoni med jordgubbstårta. Det menar liberala riksdagsledamoten, med rötter i Tynnered, Robert Hannah.onsdag 8/6 12:44