Bostad. Med den nya omflyttningsplatsen blir det lättare för hyresgäster att söka nya lägenheter i andra stadsdelar. Foto: Mostphotos (genrebild)

Då blir det lättare att byta bostadsområde

Allmännyttans fyra bostadsbolag i Göteborg lanserar en gemensam omflyttningsplats. Det innebär att hyresgästerna kan söka 75 000 lägenheter – om de är lediga.

  • Publicerad 05:30, 18 mar 2022

Detta öppnar upp för fler att bo i nya områden.

I kommunala Framtidenkoncernen ingår stadens fyra bostadsbolag som totalt har omkring 75 000 hyreslägenheter.

I dagsläget har hyresgäster enbart förtur och möjlighet att söka lediga lägenheter inom det bostadsbolag man redan hyr från. 

Men nu pågår arbete för att skapa en ny gemensam omflyttningsplats som inkluderar alla allmännyttiga bolag.

– Vi har ungefär 75 000 lägenheter inom koncernen. Rent teoretiskt har alla hyresgäster möjlighet att söka alla de här lägenheterna om de blir lediga på den nya omflyttningsplatsen, säger Helene Blomberg, chef för boendeutveckling, Framtidenkoncernen.

Flytta inom Göteborg

Bakgrunden till förändringen är ett tidigare politiskt beslut. Syftet är att skapa större möjligheter för de som bor i Framtidens hyresbostäder att kunna flytta inom Göteborg. 

– Detta öppnar upp för fler att bo i nya områden. Vi har många hyresgäster som väntar på den här möjligheten att kunna byta stadsdel.

Boendetiden räknas

Kriteriet för att söka ny lägenhet är att hyresgästen ska ha bott minst tolv månader i sin nuvarande förstahandslägenhet. 

Om flera är intresserade av samma bostad är det hyresgästen som har bott längst som får första tjing. 

– Ja, det är boendetiden i sin nuvarande lägenhet man söker med. Längst boendetid får den lediga lägenheten, säger Helene Blomberg.

Planen är att den nya omflyttningsplatsen ska lanseras under hösten 2022.

Helene Blomberg, chef för boendeutveckling, Framtidenkoncernen. Foto: Sofia Sabel

Kommunala bostadsbolag i Göteborg:

Poseidon.

Bostadsbolaget.

Familjebostäder.

Gårdstensbostäder.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Diskokungen firar 50 med George Michael-show

Nöje Turné. Andreas Lundstedt ger sig själv bästa födelsedagspresenten Nyligen fyllde Andreas Lundstedt 50 år. Den förre Alcazarmedlemmen gav sig då den bästa presenten: en George Michael-show. Turnéstart i höst på Stora Teatern i Göteborg.onsdag 25/5 18:20

Krönikor

Påsken en tradition för göteborgarna

Krönika Tradition. Älskar äggjakt. Göteborgarna älskar påsken och särskilt äggjakten. Andra traditioner som påskeldar är också högst levande i Göteborg med omnejd.lördag 16/4 6:30

Debatt

"Sänk priset på kollektivtrafik – för allas skull"

Debatt Debatt. För dyrt att välja kollektivt fram för bilen. Man får ofta höra att man ska åka buss eller tåg istället för bil, men varför ska man göra det när det nästan kostar lika mycket? Det frågar sig artikelförfattaren.söndag 22/5 11:20