Övergiven. I höst blir det hårdare regler för elsparkcyklarna, Foto: Christoffer Röstlund Jonsson

Då införs p-förbud mot elsparkcyklar

I höst går det inte att slänga ifrån sig elsparkcykeln hur som helst. Regeringen sätter ner foten och inför parkeringsförbud på gång- och cykelbanor. "Vi välkomnar regeringens initiativ", säger S-toppen i Göteborg.

  • Publicerad 05:30, 22 jun 2022

Det ska vara ordning och reda på våra gator och torg.

Det har inte bara varit frid och fröjd sedan elsparkcyklarnas intåg i Göteborgstrafiken för ett par år sedan. Kritiken handlar både om hur och var de används och att de ligger slängda kors och tvärs på gång- och cykelbanor.

I höstas beslutade en enig trafiknämnd att gå vidare med en rad åtgärder för att reglera användningen av elsparkscyklarna. Det resulterade bland annat i att antalet elsparkcyklar begränsades till 4 000 i Göteborg.

P-förbud

Nu agerar även regeringen och inför ett parkerings-förbud. Det betyder att elsparkcyklar inte längre ska kunna parkera på gång- och cykelbanor, annat än vid cykelställ eller annan uppställningsplats.

Förbudet innebär att kommunen och polisen får större möjlighet att flytta felparkerade elsparkcyklar.

– Slängda och slarvigt parkerade elsparkcyklar har tyvärr blivit vardag i många städer. Kommuner och elsparkcykelföretag har hittills inte klarat av att styra upp parkeringskaoset. Därför inför vi nu ett parkeringsförbud på gång- och cykelbanor. Det ska vara ordning och reda på våra gator och torg, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth i ett pressmeddelande.

Bolagen betalar

Socialdemokraterna i Göteborg har tidigare hotat med ett totalförbud om parkeringskaoset fortsätter. Blerta Hoti (S), kommunalråd och ledamot i trafiknämnden välkomnar nu regeringens initiativ.

– Det har vi S drivit länge i Göteborg med motstånd från högern. Nu blir det lättare för kommuner och polis att tvångsförflytta felparkerade elsparkcyklar. Det behövs för att styra upp elsparkcykelkaoset.

Huvudregeln är att sparkcyklarna ska flyttas till en särskild uppställningsplats men även kortare förflyttningar av cyklarna kan tillämpas. Det är elsparkcykelbolagen som ska betala kostnaden för flytten.

Ändringarna träder i kraft den 1 september 2022.

Blerta Hoti (S), kommunalråd och ledamot i trafiknämnden. Foto: Press

Tomas Eneroth (S), Infrastrukturminister. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

"Ombildningar borde vara en icke-fråga"

Debatt Att Göteborgs politiker gör ombildningar av hyresrätter till en valfråga vittnar om bristande förmåga att ta itu med de större frågorna, skriver Mikael Larsson och Simon Vajedi, för Medborgerlig...onsdag 3/8 8:47