Rustas upp. Målet är att bevara Billdals gård för framtiden och så småningom kunna öppna upp den som besöksmål. Foto: Higab

Då kan Billdals gård öppna för göteborgarna

Från utsidan glänser den gamla renässansgården som på forna dar. Nu startar Higab arbetet med att även rusta upp insidan. Samtidigt fortsätter jakten på en hyresgäst till Billdals gård.

  • Publicerad 06:10, 3 maj 2020

– Man får gå en balansgång mellan kulturmiljö och användning.

Boel Melin, byggnadsantikvarie på Higab.

För att bevara så mycket som möjligt av arvet från när Billdals gård byggdes på 1860-talet gäller det att restaurera med varsam hand.

Här får arbetarbostäderna nytt liv igen

Utsidan är redan upprustad och nu påbörjar Higab arbetet med insidan.

– Man får gå en balansgång mellan kulturmiljö och användning. Till att börja med ska vi restaurera ytskikten invändigt, säger Boel Melin, byggnadsantikvarie på Higab.

Processen kommer att ta tid, inte minst eftersom arbetet kräver specialkompetens i form av många olika hantverkare.

Fredrik Davidsson, chef investeringsprojekt/tidiga skeden på Higab, gissar att restaureringen kan vara färdig under nästa år. Samtidigt är förhoppningen att hitta en passande hyresgäst och för att möjliggöra för exempelvis restaurangverksamhet görs även en tillbyggnad.

– Det är väldigt höga skyddskrav ur ett kulturhistoriskt perspektiv som gör det svårt att åstadkomma den funktionen annars.

Jakten på en hyresgäst till Billdals gård fortsätter

Sommarcafé

Tanken var att öppna en utställning nu i maj där besökare skulle kunna följa arbetet på plats, men på grund av rådande omständigheter med coronapandemin har man valt att avvakta.

Däremot kommer Billdals gård tillsammans med intilliggande Billdals ridklubb att öppna ett café i parken under sommaren.

Vem har råd med Billdals gård?

Billdals gård

Billdals Gård byggdes på 1860-talet som sommarbostad åt grosshandlaren och kommunpolitikerna James R Dickson.

Gården har därefter ägts av andra kända göteborgare som Charles Felix Lindbergh och Gustaf Werner.

Arkitekturen är starkt inspirerad av nyrenässansen och mycket av den ursprungliga interiören finns kvar.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Tjulander: "Dagen alla fåglar flyger oss över huvudet"

Krönika Krönika Det är något visst med fåglar och människors fascination för dem. Jag har aldrig fattat grejen, ändå är jag barn till generationen som på minsta kvitter kan artbestämma fågeln och... tisdag 11/5 17:00

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Bygg på de hårda ytorna och låt barnen ta plats

Debatt UTDÖMD Förskola Vilken chock och oro det blir för föräldrar och pedagoger när man får läsa att just vår förskola, Tunnlandsgatan 3, är utdömd och planeras rivas... lördag 1/5 13:00