Skyddsstopp. Då kan Frölundabadet öppna igen. Foto: Michael Erhardsson/ Mostphotos

Då kan Frölundabadet öppnas igen

Skyddsstoppet i Frölundabadet är nu hävt och rasrisken bedöms vara över. Men helt säkert att badet kommer öppna den 16 september är det inte.

  • Publicerad 11:58, 22 aug 2019

Den 24 maj slog skyddsombud på Frölundabadet larm om att det fanns risk för att taket till källaren kunde rasa in och skada personal som vistades där. Något som förvärrade saken var att källartaket också var bottnen till en bassäng inne i simhallen. Så om ett ras skulle ske skulle källaren också fyllas med vatten.

Kommunals skyddsombud besökt om skyddsstopp och badet stängdes.

Rasrisken bestod i att betongen i väggar och tak bedömts som dålig. Under sommaren har förstärkningsarbete genomförts i källaren och sensorer har installerats som ska känna av rörelser i betongen och skicka ett larm till de vaktmästare som jobbar där.

– Vi har beslutat att om larmet skulle gå så kommer vi att agera som att det vore ett brand larm och utrymma hela simhallen, säger Linda Borg, enhetschef för Frölundabadet.

Dock finns det en riska att larmet kan utlösas av närliggande byggprojekt där det pågår sprängning och pålningsarbeten.

Med förstärkningsarbetet klart och larmet installerat har alla krav för skyddsstoppet uppfyllts vilket innebar att det den 12 augusti kunde hävas.

– Nu väntar vi bara på svar från den okulärabesiktningen och det kommer vi få nu i dagarna, säger Linda Borg.

PÅ Frölundabadets hemsida står det att de kommer öppna igen den 16 september. Dock kan Linda inte säkert lova att det blir så.

– Vi har ett ganska ålderdomligt reningsverk i källaren och nu när det stått stilla en tid finns det risker att de kan ha gått sönder och att beställa ett nytt reningsverk kan ta tid, säger Linda Borg.

Om skyddsstop

Om det finns en omedelbar och allvarlig fara för arbetstagares liv eller hälsa har skyddsombudet på arbetsplatsen rätt att avbryta arbetet. Det kallas för skyddsombudsstopp.

Källa: Arbetsmiljöverket.

Vi är GBG