TVÄRBALK. Den 650 ton tunga tvärbalken blir första delen när Hisingsbron tar form över älven. Foto: Göteborg Stad

Då kommer största stålbiten till Hisingsbron

Ännu en leverans av spanskt stål är på ingång. Det handlar om en 650 ton tung tvärbalk som blir första delen som monteras när Hisingsbron tar form över älven.

  • Publicerad 15:20, 19 nov 2019

Höststormar i Biscayabukten har försenat den tredje leveransen av stål till Hisingsbron men under helgen ska det vara på plats i Frihamnen.

– Det här är en spännande vecka för oss som jobbar i projektet och en historisk vecka för Göteborg. Nu kan vi öka tempot i projektet och låta stadens nya landmärke växa fram, säger Susanne Wiberg, trafikkontorets projektledare för byggnationen av Hisingsbron i ett pressmeddelande.

Här kommer Hisingsbron – i bitar

Tvärbalken blir den första stålkonstruktionen att monteras på den nya bron. När den är på plats kommer sidospannen monteras ett efter ett  i den 440 meter långa delen av bron som består av stål. 

– Det är stora delar som ska fogas samman med millimeterprecision och det gäller att allt stämmer när vi ska montera sista delen, så det är mycket små toleranser.

Götaälvbron stängs i 15 minuter

Fartyget beräknas lägga till i Frihamnen på torsdag morgon och klockan nio morgonen därpå passerar det genom Götaälvbron.

Vid passagen stängs hela Götaälvbron av för trafik i omkring 15 minuter. 

– Det är väldigt små marginaler, så det är en säkerhetsåtgärd. Det är bara 20 centimeter mellan fartygets reling och Götaälvbrons ledverk på varje sida, så om fartyget hade varit lite bredare hade det inte kunnat passera. Vi har fått tag på ett fartyg som är tillräckligt stort för lasten och samtidigt tillräckligt litet för att kunna passera genom Götaälvbron, säger Susanne Wiberg och tillägger:

– Vi vill göra passagen när det är dagsljus. Om det är tät dimma eller mycket vind får vi avvakta tills väderförhållandena blir bättre, berättar Susanne Wiberg.

Äntligen: Nu kan Hisingsbron färdigställas

Farleden stängs i tre dagar

I samband med stålets ankomst stängs farleden för all sjötrafik, även fritidsbåtar, i tre dagar.

Anledningen är att förtöjningslinor till fartyget som transporterar tvärbalken kommer att spännas tvärs över farleden vilket innebär att ingen trafik kan passera på älven.

Bra utsiktsplatser

Trafikkontoret tipsar om att när tvärbalken passerar genom Götaälvbron går det att stå på kajkanterna vid Gullbergsvass och i Frihamnen eller innan avstängningarna på Götaälvbrons gång- och cykelbanor. 

– När vi sedan öppnar Götaälvbron för trafik igen är bästa platsen att stå uppe på brons östra gång- och cykelbana. Där har man första parkett och kan följa arbetet med monteringen av tvärbalken, säger Susanne Wiberg.

FILM: Se historiska gjutningen av Hisingsbron

Fakta om lasten:

Skeppet Meris längd: 105 meter
Skeppet Meris bredd: 19,1 meter
Lastens bredd: 18 meter
Lastens höjd: 44 meter

Hålltider när tvärbalken kommer:

Följ fartyget på resan mot Göteborg: https://www.vesselfinder.com/?imo=9622502

Torsdagen den 21 november: Meri, det finska fartyget som transporterar den första tvärbalken till Hisingsbron, anländer tidigt på morgonen och lägger till vid kajplats 113 i Frihamnen. Fyra multiwheelers körs ombord på fartyget och förberedelser görs inför fredagen.

Fredagen den 22 november: Fartyget Meri lämnar kajen på morgonen och lägger sig i älven i väntan på att klockan passerar 9.00 så att Götaälvbron kan öppnas. Bron stängs av för samtliga trafikslag under hela broöppningen. Farleden stängs av för all annan sjötrafik från klockan 8.00.

Lördagen den 23 november: Tvärbalken rullas över från Meri med multiwheelers och placeras med millimeterprecision på brostöd nummer 16 norr om farleden. Montage av tvärbalken påbörjas.

Söndagen den 24 november: Meri passerar genom Götaälvbron. Bron stängs för samtliga trafikslag under hela broöppningen. Farleden öppnas för sjöfarten och Meri seglar ner till Bilbao för att hämta den andra och sista tvärbalken till Hisingsbron.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Corona snuvade Stefan Livh på radiosorti

Berättar om livet i karantän. 31 mars var hans sista dag på jobbet som programledare på Sveriges Radio. Men corona och karantän har hindrat honom från det. – Jag vet inte när mitt sista program blir, säger Stefan Livh.tisdag 7/4 16:23

DEBATT

Pest eller kolera – eller corona

Tradition Tittar man i Göteborgs uråldriga journal kan man se att historiskt sett är corona långt från den enda pandemi som drabbat staden. Digerdöden, pest, smittkoppor och kolera står att läsa.lördag 4/4 16:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57