Då löper kontrakten i Askimsviken ut

Under måndagen fattade politiker i Göteborgs fastighetsnämnd beslut om att kontrakt för 1 150 lägenheter för nyanlända kommer att sägas upp. Fem procent utgörs av de temporära bostäderna i Askimsviken.

  • Publicerad 16:15, 22 okt 2019

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Totalt riskerar cirka 2 700 nyanlända stå utan hem under de kommande åren. Antalet barnfamiljer beräknas uppgå till 350 stycken och cirka 850 ska vara barn. Vilket GP var först med att rapportera om.

De 2 700 personerna kom till Göteborg under åren 2016-2018. Enligt bosättningslagen som trädde i kraft 2016 är kommuner skyldiga att förse nyanlända med boende om de anvisats till kommunen.

Det har funnits en osäkerhet bland landets kommuner hur lagen ska tolkas. Göteborg erbjöd sina nyanlända så kallade genomgångsbostäder med kontrakt på fyra år – kontrakt som löper ut nu under åren 2020-2022.

Gratisloppis byggde broar i Askimsviken

Störst andel i AFH

Av Göteborgs 1 150 genomgångsbostäder finns 19 procent i stadsdelen Askim-Frölunda-Högsbo vilket motsvarar 223 lägenheter. Askimsvikens temporära bostäder utgör 5 procent.

– AFH har fått den större andel då Askimsvikens temporära bostäder ligger där, i övrigt handlar det här om helt vanliga lägenheter. I stort är det väldigt jämt fördelat över alla stadsdelar, säger Erik Gedeck, handläggare på fastighetskontoret.

Ett extra år

I samband med nämndsmötet i måndags beslutades dock att alla barnfamiljer kommer få ett extra år innan deras kontrakt löper ut.

– Vi vill ju inte att folk ska stå bostadslösa därför måste kommunen lägga resurser på att stödja och hjälpa de här personerna att söka bostad, säger Erik Gedeck.

De boende i Askimsviken flyttade in våren 2018 så deras kontrakt löper ut år 2022 och 2023 för barnfamiljerna.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57