Dags att söka studentlägenhet. Foto: Mostphotos

Då ökar chansen till studentlägenhet i Göteborg

I torsdags trillade ett för många efterlängtat besked in: antagningsbeskedet till universitet och högskola. Men efter kapplöpningen om utbildningsplatser väntar en annan utmaning för de blivande studenterna, den på bostadsmarknaden.

  • Publicerad 12:00, 13 jul 2020

Coronakrisen har förändrat förutsättningarna på arbetsmarknaden, något som leder till ett ökat antal sökande till universitet och högskolor. Den 8 maj 2020 gick regeringen ut med att de delade ut 90 nya permanenta utbildningsplatser för helårsstudenter 2020 till Göteborgs universitet och 105 platser till Chalmers tekniska högskola, för att möta den väntade rusningen.

I torsdags trillade svaret in för de sökande ifall de kommit in på sin utbildning eller inte. För dem som fick ett positivt svar väntar en ny kapplöpning, den till bostadsmarknaden.

– De får sitt antagningsbesked, firar och vaknar sedan till under helgen och inser att de måste ha en bostad i staden de har antagits. Då brukar den första strömmen studenter söka bostäder hos oss, säger Neshat Alizadeh, uthyrningschef på SGS studentbostäder.

I år är inget undantag och Neshat Alizadeh berättar att telefonen på SGS har ringt oavbrutet sedan studenternas svarsbesked inkom förra torsdagen. Men de utökade platserna på universiteten är inget hon ännu märkt av i söktrycket.

– Söktrycket ser just nu ut att vara lika högt som föregående år. Men det kan vara så att det ökar ytterligare när det andra antagningsbeskedet kommer i slutet av månaden, säger Neshat Alizadeh.

Hon tror att en anledning till det oförändrade söktrycket på bostäder kan vara att de som blivit arbetslösa i Göteborg sökt sig till universiteten.

– En teori är att människor som redan är etablerade på Göteborgs bostadsmarknad blivit av med sitt jobb under coronakrisen och sökt sig till en utbildning. Däremot är de då inte i behov av att flytta eller söka en studentlägenhet, säger Neshat Alizadeh.

Trots att söktrycket inte har ökat jämfört med föregående år är det fortsatt brist på studentbostäder i Göteborg och att få en bostad är inte den lättaste uppgiften.

– Det är brist på studentbostäder i Göteborg i dagsläget. Vi har i nuläget drygt 8000 studentbostäder och har 550 lägenheter i produktion, mer än vi någonsin byggt samtidigt tidigare. Vi gör allt vi bara kan för att bygga fler och möta tillfrågan.

När söktrycket är som högst inför terminsstart är de mest populära objekten för studenterna ettor, tvåor och treor i centrum. Där brukar kötiden vara runt fyra till fem år. Tittar du på en likvärdig studentlägenhet utanför centrum kortas tiden ner till två till tre år. Det objekt som har allra kortast söktid är studentkorridorerna, där kan du få ett enkelrum med gruppkök efter ett och ett halvt år. Men håller man lugnet brukar trycket svalna efter terminsstart.

– Kötiderna i centrum är oförändrat året om. Men kötiderna för lägenheterna runt centrum och för studentkorridorerna sänks när det kraftigare efterfrågan sänkts. Runt oktober och november kan du till exempel få ett enkelrum i studentkorridor med sex till åtta månaders kötid.

Vad är ditt tips för de bostadssökande studenterna?

– Tacka inte nej till din studieplats för att du inte hittar boende med en gång! Det brukar lösa sig. Även om du inte får ett eget kontrakt kan du vara inneboende, eller kanske sova på en väns soffa några veckor tills du kan få studentbostad när söktrycket har lagt sig, säger Neshat Alizadeh.

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

"Ombildningar borde vara en icke-fråga"

Debatt Att Göteborgs politiker gör ombildningar av hyresrätter till en valfråga vittnar om bristande förmåga att ta itu med de större frågorna, skriver Mikael Larsson och Simon Vajedi, för Medborgerlig...onsdag 3/8 8:47