Då öppnar Sahlgrenskas ordinarie vård

Inställda semestrar, ökade vårdköer och nya rutiner har skakat om sjukvården på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Till höst väntas den ordinarie sjukvården öppnas samtidigt som coronavården fortsätter, något som ses som en utmaning.

  • Publicerad 08:06, 7 sep 2020

Robert Olbe, operativ direktör på Sahlgrenska. Foto: Privat

Sedan den första coronasmittade patienten togs in på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, SU, i februari har en enorm påfrestning lagts på sjukhuset. Vård som inte har varit livsviktig har skjutits upp och vårdköerna har blivit längre i skuggan av covid-19, men i höst ska den börja betas av igen. 

Covidavdelningen: En kort stunds andrum - sen var arbetet igång igen

– Det kommer ta en längre tid att komma ikapp. Att hantera den ökande kön är något vi ser över nu tillsammans med den samlade regionala kapaciteten, säger Robert Olbe, operativ direktör på Sahlgrenska. 

"Det nya normala"

I oktober förväntas SU öppna verksamheterna med den ordinarie vården så mycket som möjligt. Planen är att försöka gå tillbaka till dess normala nivå, samtidigt som covidvården fortsätter. 

– Planen är att alla verksamheter än en gång ska börja med ordinarie vård. Men trots att den ordinarie vården öppnar så måste hänsyn till smittrisk tas i varje steg. Det kommer bli det nya normala, säger Robert Olbe. 

Det nya normala innebär, bland annat, att restriktioner som har införts i våras fortsätter gälla under hösten. Detta handlar om anpassade väntrum, låsta entréer och besöksförbud. Triageringen utomhus, en första bedömning för att sortera patienter ifall någon är misstänkt smittad, kommer även den att fortsätta. 

Återöppnandet en utmaning

– Vi kommer inte kunna släppa in alla genom öppna dörrar som förut. Rutiner och restriktioner kommer löpande ses över för att se om något måste tilläggas, eller kan tas bort. 

Att öppna den ordinarie vården samtidigt som covidvården fortsätter är en utmaning som kräver att smittspridningen i samhället inte tar fart igen. 

– Återöppnandet står helt i beroende till ifall smittspridningen i höst fortsätter gå ner eller ifall den tar fart igen. Den måste fortsätta på en nivå som vi kan hantera för att vi ska klara av att öppna även den ordinarie vården.

"Håll i och håll ut"

Sahlgrenska har sett att antalet covidpatienter har gått ner och att arbetsbördan blivit lite lättare, något som glädjer, men det betyder inte att faran är över. 

– Det är positivt att smittan avtagit så pass att vi kan öppna vår ordinarie vård, det är viktigt att den kommer igång igen. Men trots att vi ser en positiv nedgång har pandemin inte gått någonstans, den är fortfarande i full gång. Jag vill påminna alla att hålla i och hålla ut, så att vi kan hantera arbetsbördan, säger Robert Olbe. 

Krönikor

Tjulander: "Dagen alla fåglar flyger oss över huvudet"

Krönika Krönika Det är något visst med fåglar och människors fascination för dem. Jag har aldrig fattat grejen, ändå är jag barn till generationen som på minsta kvitter kan artbestämma fågeln och... tisdag 11/5 17:00

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Bygg på de hårda ytorna och låt barnen ta plats

Debatt UTDÖMD Förskola Vilken chock och oro det blir för föräldrar och pedagoger när man får läsa att just vår förskola, Tunnlandsgatan 3, är utdömd och planeras rivas... lördag 1/5 13:00