Stopp. Trafikverket ska spränga i den mark som ligger mellan järnvägen (Västkustbanan) och E6:an. Kallebäcksmotet syns i bakgrunden. Foto: Trafikverket/Carina Gran

Då stängs E6:an av för Västlänken

I höjd med Kallebäcksmotet, kommer E6:an att stängas av tio minuter varje vardag under ett drygt halvår. Orsaken är ett sprängarbete för Västlänken intill motorvägen.

  • Publicerad 05:30, 5 maj 2021

Trafikanter som kör E6:an igenom Göteborg mitt på dagen kommer att behöva stanna bilen under cirka tio minuter när sprängning pågår i närheten av Kallebäcksmotet.

– Det handlar om att berget ska bort på en liten smal remsa mellan järnvägen och motorvägen där Västlänkstågen ska komma upp, säger Mattias Hede, Trafikverkets trafikplanerare för Västlänkens deletapp Korsvägen.

På grund av närheten till järnvägen går det inte att spränga samtidigt som tågen åker förbi. Trafikverket har därför fått en tågfri lucka varje vardag mellan klockan 11.20 och 11.40.

– Stoppet kommer inte att ta mer än tio minuter. Vi hoppas att när alla är intrimmade kommer det gå ännu snabbare.

Hur kommer avstängningen att påverka trafiken?

– Vi har sett att det kommer bli köer. Framför allt i södergående riktning. Räknar vi med värsta scenariot kan köbildningen starta omkring området runt Olskroksmotet och ta uppåt 15 minuter. Vi hoppas att det inte blir värre än så, säger Mattias Hede.

För bilister som kör norrut finns en möjlighet att svänga av mot 40:an vid Kallebäcksmotet via den sydliga avfarten. Däremot kommer alla filer vara stängda i södergående riktning och alltså inte vara öppet mot 40:an.

Trafikverket uppmanar att undvika att köra den sträckan överhuvudtaget mellan klockan 11 och 12.

– Är man tvungen att köra så försök att hitta andra vägar. Ett alternativ är att köra över Hisingen via Lundbyleden och Älvsborgsbron.

Sprängklart: Bygget av ny sträcka för Västlänken igång

Avstängning E6:an

När? Dagligen, måndag till fredag, med start 21 juni (undantag dagarna runt midsommarafton) fram till årsskiftet 2021/2022.

Var? E6:an i höjd med Kallebäcksmotet

Vad? Trafiken på E6 stängs av under tio minuter under sprängning pågår. Riksväg 40 in mot Göteborg är öppen hela tiden.

Källa: Trafikverket

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Minifestival tröst för Way out Westfansen

Nöje Villa Belparc scen för Way out Weekend. För andra året i rad har Way out West tvingas ställa in festivalen. Men nu öppnar man för en minifestival vid Villa Belparc. Under namnet Way out Weekend kommer artister som Sarah Klang, Amason och...måndag 2/8 11:37

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Ta ett större ansvar för bostadsproblemen i Göteborg

Debatt Bo i Göteborg Det råder fortsatt stor bostadsbrist och klyftorna på bostadsmarknaden växer. Problemen med trångboddhet i socialt utsatta områden har blivit tydliga… torsdag 24/6 13:12