Stopp. Trafikverket ska spränga i den mark som ligger mellan järnvägen (Västkustbanan) och E6:an. Kallebäcksmotet syns i bakgrunden. Foto: Trafikverket/Carina Gran

Då stängs E6:an av för Västlänken

I höjd med Kallebäcksmotet, kommer E6:an att stängas av tio minuter varje vardag under ett drygt halvår. Orsaken är ett sprängarbete för Västlänken intill motorvägen.

  • Publicerad 05:30, 5 maj 2021

Trafikanter som kör E6:an igenom Göteborg mitt på dagen kommer att behöva stanna bilen under cirka tio minuter när sprängning pågår i närheten av Kallebäcksmotet.

– Det handlar om att berget ska bort på en liten smal remsa mellan järnvägen och motorvägen där Västlänkstågen ska komma upp, säger Mattias Hede, Trafikverkets trafikplanerare för Västlänkens deletapp Korsvägen.

På grund av närheten till järnvägen går det inte att spränga samtidigt som tågen åker förbi. Trafikverket har därför fått en tågfri lucka varje vardag mellan klockan 11.20 och 11.40.

– Stoppet kommer inte att ta mer än tio minuter. Vi hoppas att när alla är intrimmade kommer det gå ännu snabbare.

Hur kommer avstängningen att påverka trafiken?

– Vi har sett att det kommer bli köer. Framför allt i södergående riktning. Räknar vi med värsta scenariot kan köbildningen starta omkring området runt Olskroksmotet och ta uppåt 15 minuter. Vi hoppas att det inte blir värre än så, säger Mattias Hede.

För bilister som kör norrut finns en möjlighet att svänga av mot 40:an vid Kallebäcksmotet via den sydliga avfarten. Däremot kommer alla filer vara stängda i södergående riktning och alltså inte vara öppet mot 40:an.

Trafikverket uppmanar att undvika att köra den sträckan överhuvudtaget mellan klockan 11 och 12.

– Är man tvungen att köra så försök att hitta andra vägar. Ett alternativ är att köra över Hisingen via Lundbyleden och Älvsborgsbron.

Sprängklart: Bygget av ny sträcka för Västlänken igång

Avstängning E6:an

När? Dagligen, måndag till fredag, med start 21 juni (undantag dagarna runt midsommarafton) fram till årsskiftet 2021/2022.

Var? E6:an i höjd med Kallebäcksmotet

Vad? Trafiken på E6 stängs av under tio minuter under sprängning pågår. Riksväg 40 in mot Göteborg är öppen hela tiden.

Källa: Trafikverket

Visa merVisa mindre

Krönikor

Tjulander: "Dagen alla fåglar flyger oss över huvudet"

Krönika Krönika Det är något visst med fåglar och människors fascination för dem. Jag har aldrig fattat grejen, ändå är jag barn till generationen som på minsta kvitter kan artbestämma fågeln och... tisdag 11/5 17:00

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Bygg på de hårda ytorna och låt barnen ta plats

Debatt UTDÖMD Förskola Vilken chock och oro det blir för föräldrar och pedagoger när man får läsa att just vår förskola, Tunnlandsgatan 3, är utdömd och planeras rivas... lördag 1/5 13:00