Bilintresse. MTG-studenterna Tindra Persson och Bella Johansen, 17 år från Askim, drömmer om jobb på en större märkesverkstad efter studenten. Foto: Dino Soldin

Däckbyte blev guldgruva för Tindra och Bella

De kommer på moped med domkraft, hjulmutterhylsor och annat som behövs för ett däckbyte. MTG-studenterna Tindra Persson och Bella Johansen har redan bytt däck på närmare 40 bilar som gett klirr i klasskassan.

  • Publicerad 11:20, 10 apr 2022

Vi är båda bilintresserade och vill gärna hålla på med det även på fritiden.

Det är hög tid att byta till sommardäck och för den som fortfarande kör runt på dubbar är det bråttom. Efter 15 april är de förbjudna.

Två som passat på att göra affärer av däckbytarsäsongen är 17-åringarna Tindra Persson och Bella Johansen från Askim.

De går första året på Motorbranschens tekniska gymnasium (MTG) och åker nu runt på moped och byter däck mot betalning – pengar som går till klasskassan och förhoppningsvis en resa längre fram.

Många bokningar

Det är tisdag eftermiddag. Skolan slutade redan klockan tolv och nu svänger Tindra och Bella upp med mopeden framför en villa i Sisjön där de fått en bokning.

På garageuppfarten står både bilen och sommardäcken redo.

– Vi byter däck efter skolan och på helger. Vi har fått många fler bokningar än vi hade hoppats på och fler kommer det väl att bli, säger Tindra och börjar försiktigt lossa muttrarna på ett av bakhjulen.

Trots att de ännu inte gått färdigt sitt första år på MTG har de redan fått mycket praktisk övning och arbetar med vana rörelser.

– Det är det bästa med utbildningen, att få vara mycket i verkstaden och skruva, säger Bella.

Hittills har de bytt däck på närmare 40 bilar och bokningarna fortsätter att rulla in.

– Vi är båda bilintresserade och vill gärna hålla på med det även på fritiden, säger Tindra.

Koll på låshylsan

Även på Högsbo däck går mutterdragarna varma så här års och Tommy Wallin delar med sig av några användbara tips.

– Ha låshylsan nära till hands så slipper man stå och leta efter den. Sedan kan det vara bra att se över mönsterdjupet på sommardäcken. Det kan vara svårt att kontrollera själv, men hos oss kan man få en millimetersticka att testa med.

Hur är det med de dubbfria funktionsdäcken eller all round-däcken, kan man låta dem sitta på året om?

– Helst inte. Eftersom gummi är ett material som reagerar på temperatur vill man ha hårdare däck på sommaren när det är varmt och mjukare på vintern när det är kallt. Gummiblandningen i friktionsdäcken gör att de blir för mjuka på sommaren, vilket ökar bromssträckan och sliter mer på däcken.

Det här med att efterdra hjulbultarna en tid efter ett däckbyte, är det verkligen nödvändigt?

– Inte om man byter på en däckverkstad, men om man som lekman byter hjul själv så är det bra att efterdra efter 10 mil.

Jobbar hårt. Tindra Persson och Bella Johansen tar mopeden till kunderna och byter däck. Foto: Dino Soldin

Mot strömmen. När de flesta av klasskamraterna från Hovåsskolan valde ekonomiprogrammet bestämde sig Tindra Persson och Bella Johansen för att söka till Motortekniska gymnasiet, MTG. Foto: Dino Soldin

Däckbyte: Detta gäller

- Mellan 1 december och 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag. - - Det är förbjudet att använda dubbdäck under tidsperioden 16 april - 30 september om det inte är eller förväntas bli vinterväglag.

- Med vinterdäck menas dubbade däck eller så kallade odubbade friktionsdäck.

- Det är tillåtet att använda odubbade friktionsdäck året runt.

- För personbilar och andra lätta fordon med en totalvikt upp till och med 3,5 ton måste mönsterdjupet vara minst 3 millimeter i däcken.

- De däck som har det största mönsterdjupet eller dubbutsticket bör vara monterade bak på fordonet.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Hon gillar våldsamheter i Göteborgsmiljö

Nöje I slutet av 2021 kom debutromanen, thrillern "Syndoffer" i Göteborgsmiljö. Nu är Jeanette Bergenstav aktuell med sin andra bok i serien om journalisten Jennifer Sundin.måndag 3/10 13:59

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00