Dagarna är räknade för anrika musikstudion

Han har jobbat med artister som Thåström, Håkan Hellström och Anna von Hausswolff. Spelat tillsammans med Freddie Wadling i Blue for Two. Men tröttna på musiken – det gör Henryk Lipp aldrig.

 • Publicerad 18:00, 30 nov 2018

Jag hinner knappt komma in i anrika Music-a-Matic-studion på Tredje Långgatan förrän Henryk Lipp ivrigt spelar upp Baula. Ett isländskt band rotat i Göteborg som han just nu jobbar med. Så dröjer det heller inte lång stund förrän han förtjust bjuder på musik från Fågelle, en ljudkonstnär med popambitioner.

– Hon är en one women-band, karismatisk, en poet, säger han förtjust.

– Jag vill muta in de vita fläckarna på kartan. Det är det som driver mig.

Han har haft sin musikaliska bas på Tredje Långgatan sedan 1984, då han flyttade sin studio från rivningskvarteren på Drakgatan i Gårda. Studion Music-a-Matic blev snabbt mytomspunnen och också inspelningsplatsen för den kreativitet som snurrade kring skivbolaget Radium 226.05, med grupper som Cortex, Sator, Union Carbide Productions och Stonefunkers.

Nu rinner tiden ut för studion, något som Henryk Lipp är medveten om.

– Jag ser utvecklingen och vad gentrifiering gör. Konstnärer flyttar in i ruffiga kvarter, sen kommer pengarna. Så småningom tvingas jag flytta. Men den dagen, säger han och rycker på axlarna.

– Jag ser faktiskt fram emot att flytta studion till mitt garage.

Han tar sikte på framtiden. Men har också knutit an till historien. Under sensommaren kom inte mindre än två album, som bär Henryk Lipps signatur: Cortex och Union Carbide Productions.

– Jag jobbade med båda produktionerna parallellt. Det var fantastiskt!

Union Carbide Productions album "Live at CBGB 1988" är, som titeln skvallrar om, inspelningar gjorde för 30 år sedan. Där handlade om ett rent mixarbete. Till det kom att Henryk Lipp gästade bandet vid spelningar på Liseberg och Gröna Lund i augusti och september.

– Det var som att dyka ned i ett mjölksyrebad med Stooges i 180. Det var på riktigt och jag gillar det. Jag spelade ju in deras två första album och det jag uppskattar med återföreningen är de har behållit de okontrollerbara.

Cortex, däremot, har sin udda historia. Här handlar det om försvunna inspelningstejper.

– Det fanns två inspelningstejper, men på grund av att skivbolaget inte hade betalat studion hölls en av dem inne. Den blev sedan fördärvad vid en översvämning, berättar Henryk Lipp.

Den andra behöll Carl Michael von Hausswolff, skivbolagsdirektör på Radium, men den glömdes av.

– Men så småningom digitaliserades den och det är ju helt outgivna låtar med en enorm energi, osorterat och ruffig. Det var mycket jobb, berättar Henryk Lipp.

– Vi jobbade från grunden, som alltid.

Men hur skulle då musiken ges ut...?

– Vi kom på att Freddie Wadlingutställningen på Stadsmuseet skulle avslutas. Invigningen av den var ju som en svartklubb på 80-talet med tre scener. Det var en känsla som tände en gnista. Så vi bestämde att dela ut Cortexskivan gratis till avslutningen.

Något som Göteborg Direkt skrev om i augusti.

– Att jobba med Freddie Wadling var otroligt roligt. Han hade en självklar substans och inget konstlat.

Henryk Lipp lever för – och av – musiken. Han inser att den tar mycket tid, men har hela tiden ambitionen att utveckla skapelseprocessen.

– Jag vill ju jobba med egna grejer. Men jag jobbar för mycket. Samtidigt, jag får inte hamna i ett mellanläge. Då surnar mjölken.

Henryk Lipp

Är: Född 1955 som Henryk Nowicki, 2 augusti (samma dag som Freddie Wadling), i Polen. Uppvuxen i Bergsjön. Bor nu i Lundby, Hisingen. Studerade inledningsvis klassisk piano. Spelade i slutet på 70-talet i bandet Extra tillsammans med Anne-Lie Rydé. Började kring 80-talet med studion Music-a-Matic i Gårda, som 1994 flyttade till Tredje Långgatan.

Jobbat: Med Freddie Wadling i bandet Blue for Two. Spelat in band och artister som Cortex, Union Carbide Productions...

Henryk Lipps inspelningsfavoriter

Marie & the Wildwood Flower

Blue for Twos album

Texas Instrument (höll på att bränna upp studion)

Michael Monroe

Lava Bangs

Anna von Hauswolff

Union Carbide Productions

Thåström

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

  Restaurangen som tar ton för verksamheten

  Nyheter Västlänken hotar Bommen som sjunger sig ur krisen Bommens restaurang och bar har Västlänksbygget utanför dörren. Det har gett ett tapp på 60 procent av intäkterna. Men till musik och gästspel försöker rörelsen täppa till hålen.söndag 16/12 13:10

  De första terrorskydden på plats

  Nyheter Fyra ton tunga. Nu är de första av totalt 40 skyddsbarriärer uppställda i centrala Göteborg. De tunga betongkonstruktionerna ska hindra lastbilar och andra fordon att köra fort på gågatorna.söndag 16/12 6:00

  Kritiken mot Musikhjälpen: Funkisar släpps inte fram

  Nyheter Göteborgsmusikern: Det känns som de ”hijackat” rörelsen Årets insamling på Musikhjälpen går till personer med funktionsvariationer, en grupp som ofta stängs ute och diskrimineras. Men insamlingen har mötts av kritik från funkishåll.lördag 15/12 11:35

  Ingen kö för Håkan – ändå storsäljare till jul

  Nyheter Nya albumet lockar fansen som bokar albumet på nätet Han skulle ta en rejäl paus efter förra sommarens turné. Men rastlösheten satte igång inspirationen. Nu är Håkan Hellströms nya album "Illusioner" ute. – Intresset har varit stort för den redan innan...fredag 14/12 15:32

  Julens luciaträd blev två

  Nyheter Finns som gatuträd i Paris. Enligt tradition planterar park- och naturförvaltningen varje år ett julträd till Göteborgarna på Luciadagen. I år blev det till och med två träd, ett amerikanskt och ett kinesiskt.fredag 14/12 15:07

  Helgtipset: Göteborg Direkts guide till en fullmatad weekend

  Nyheter Allt från julkonserter till premiär på svensk klassiker Eva Bergman sätter upp sin far Ingmars epos "Fanny och Alexander" på Stadsteatern. Daniel Lemma håller julhov på Stora Teatern. I Kville firar saluhallen in julen. Bara något av allt som finns att...fredag 14/12 13:02

  Dagens namn – 14 december

  Nyheter FILM Dagens namn har över tusen år på nacken.fredag 14/12 10:30

  Bostadspriserna fortsatt nedåt i Göteborg

  Nyheter Trögare för bostäder i sämre lägen Bostadspriserna forsätter att falla i Göteborg. Det visar nya siffror från företaget Valueguard.fredag 14/12 5:30

  Chockbeskedet: Nya myndigheten i Angered läggs ned

  Nyheter Besvikelse i Angered: "Ett symbolvärde försvinner" Jämställdhetsmyndigheten i Angered ska läggas ner. Anledningen är att i Sveriges nya budget finns det inte utrymme för den knappt ett år gamla myndigheten.torsdag 13/12 11:53

  Dagens namn – 13 december

  Nyheter FILM Sankta Lu... gissa vem som har namnsdag i dag?torsdag 13/12 10:30

  Vi är GBG