Brott. I närheten av Hjällbo centrum skottskadades en man i söndags. Han avled senare av sina skador. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Foto: Lovisa Hansson

Dagen efter dödsskjutningen i Hjällbo: "Det skakar om"

En man i 45-årsåldern sköts till döds i närheten av Hjällbo centrum under söndagen. "Det skapar så klart en oro när det sker sådana här fruktansvärda dåd, mitt på dagen" säger Ulf Merlander, lokalpolisområdeschef i nordöstra Göteborg.

  • Publicerad 13:06, 31 maj 2021

Trots att polis fanns i närheten valde gärningsmannen att skjuta målsägande.

Under helgen har det varit oroligt i Hjällbo.

Inledningsvis larmades polisen under fredagskvällen till torget efter uppgifter om ett slagsmål där ett hundratal personer var inblandade.

– Vi möttes av ett pågående bråk, där folk öppet slogs med varandra. Stämningen var hetsig och upprörd, säger Ulf Merlander, lokalpolisområdeschef i nordöstra Göteborg.

Vad som föranledde bråket är i nuläget oklart.

– Det finns olika teorier, men ingenting som jag kan gå ut med just nu, säger Ulf Merlander.

Händelsen utreds som ett våldsamt upplopp. Under kvällen omhändertogs 29 personer och tre personer greps misstänkta för brott.

Inledde särskild händelse

Under fredagen startades en så kallad "särskild händelse" för att bland annat säkerställa polisens bemanning. Under helgen har patruller jobbat trygghetsskapande i hela Angered berättar Ulf Merlander.

– Vi planerar för en eskalering, men parallellt planerar vi för att allt ska gå tillbaka till det normala. Det trygghetsskapande arbetet innebär att polis är ute i uniform på publika platser. Vi pratar med folk, jobbar på att bygga relationer men även att vara gränssättande.

Under söndagen fanns således patruller på plats i närheten av torget när en man i 20-årsåldern misstänks ha öppnat eld. Flera personer fördes till sjukhuset efter skottlossningen och en man i 45-årsåldern avled senare av sina skador.

– Trots att polis fanns i närheten valde gärningsmannen att skjuta mot målsägande. Det uppstod tumult och polisen kunde relativt snabbt lokalisera gärningsmannen.

Ska analysera filmmaterial

Mannen i 20-årsåldern är nu anhållen misstänkt för mord och grovt vapenbrott. Enligt Ulf Merlander är det inte fastställt om flera personer avlossat vapen i samband med skottlossningen.

– Vi ska analysera filmmaterial och förhöra vittnen. Vi utesluter inte att flera personer kan komma att gripas.

Hur har stämningen i området varit under helgen?

– Det är klart att det är mycket upprörda känslor, man är väldigt trött på att den här typen av situation kan uppstå. Samtidigt skapar det en rädsla när sådana här fruktansvärda dåd sker mitt på dagen. Det skakar om hela Göteborg, säger Ulf Merlander.

De misstänkta

Tre män i 25-årsåldern har begärts häktade misstänkta för våldsamt upplopp efter bråket på torget i Hjällbo under fredagen.

Häktningsförhandlingar mot männen sker under tisdagen.

En man i 20-årsåldern är anhållen misstänkt för mord, mordförsök och grovt vapenbrott.

Visa merVisa mindre