Dagis med personalen i centrum

Ett hunddagis där du får hjälp med din hund och samtidigt hjälper dina medmänniskor. Bräcke diakonis hunddagis TriBus har dubbelt syfte.

  • Publicerad 06:30, 11 feb 2018

Det känns skönt i kroppen när jag kommer hem efter en dag med hundarna.

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Maggan vill verkligen inte. Stenen är för hög, regnet på den är för kallt. Mikael manar försiktigt på men det är först när Maggan ser godisbiten han håller i handen som hon gör ett försök och tar sig upp på stenen. Mikael ler när hon lyckas.

– Jag mår bättre när jag är med Maggan och de andra hundarna och får klappa dem och så, säger Mikael. Det känns skönt i kroppen när jag kommer hem efter en dag med dem.

Mikael hade varit arbetslös sedan 2016 när han i november förra året började sin praktik på hunddagiset TriBus. Liksom de andra praktikanterna på TriBus har han en fysisk funktionsvariation, en CP-skada som gör att han har svårt med balansen.

Efterfrågad praktik

Precis som de andra fyra hundarna på TriBus är Maggan en ganska liten hund och har ett stabilt psyke. En jack russel på 13 år som inte drar i kopplet passar Mikael perfekt, tycker han.

– Det är lika viktigt att bygga en grupp av hundar som en grupp av människor, säger Stina Wahl som är projektledare för hunddagiset. Vi tar inte in en hund utan att ha kollat på hundens storlek och personlighet. Sitter man i rullstol kan man inte gå ut med för starka hundar, till exempel.

Idén om att ha ett hunddagis i Bräcke diakonis regi har funnits länge. När Stina Wahl, som är arbetsterapeut i grunden, jobbade med att hitta praktikplatser till personer med fysiska funktionsvariationer var det många som ville jobba med just hundar.

– Många efterfrågade faktiskt praktik på hunddagis men det är svårt, säger hon. Ofta är de inte helt tillgängliga om man har en fysisk funktionsnedsättning. Det krävs ofta att man kan gå ut med kanske fyra hundar också.

Allmänna arvsfonden

Med hjälp av pengar från Allmänna arvsfonden kunde hon och hennes tre projektkollegor göra verklighet av den efterfrågade tjänsten. De gick hunddagiskurs och byggde om lokaler. De anställde en etolog med inriktning på hundar och förtydligade arbetsmetoden och syftet.

– Målet med praktiken skiljer sig åt från person till person. Det kan vara att hitta sin arbetsförmåga. En del har inte arbetat på länge, eller inte alls, och vet inte hur mycket de klarar av, säger Stina Wahl.  En del i projektet är också att fylla på sitt CV, att få arbetslivserfarenhet.

Mikaels skulle gärna jobba med hundar i framtiden, kanske i djuraffär eller på djursjukhus, men har inget tydligt mål än.

– Det är bara kul att få vara med hundarna, gå ut med dem och klappa dem och så, säger han. Jag har alltid tyckt om hundar.

– De gillar dig också, säger Stina Wahl. Som häromdagen när du låg med en i knät och en över axlarna.

Mikael ler och klappar pumin Jika.

– Tidigare har jag varit på praktik med trädgårdsarbete och så, men det här är den bästa praktiken jag har varit på.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG