Utlåning av mjärdar. Det är inte tillåtet att använda egen utrustning. Foto: Byrd/Dino Soldin

Dags för kräftfiske i Delsjön

Nu är det dags för det årliga kräftfisket i Göteborg. Fortfarande finns det en chans att anmäla sig till Sportfiskarnas populära arrangemang i Delsjön.

  • Publicerad 05:30, 12 aug 2022

Spänningen att vittja en kräftbur en sammetslen sensommarkväll är svårslagen. Traditionen med kräftfiske i Delsjön har pågått ända sedan 1978. Nu är det dags igen.

Anmälan till Sportfiskarnas årliga arrangemang i augusti och september har varit öppen ända sedan i början av sommaren, men det finns fortfarande platser kvar.

Inför varje fisketillfälle säljs ett sjuttiotal fiskekort som innebär lån av burar, håvar och tillgång till agn. Det finns också möjlighet att låna en båt för den som hoppas på turen längre ut i sjön.

Fiskezoner

I år har det funnits möjlighet att fiska kräftor i såväl Delsjön som Sisjön, men anmälningen till den sistnämnda är full. Däremot finns det platser kvar i Delsjön under sista fredagen i augusti och den första i september. Anmälan sker på Sportfiskarnas webbsida

För att det inte ska bli för trångt är fiskeområdet indelat i olika zoner där platserna fördelas mellan deltagarna.

Rusning till Göteborgs insjökräftor

Så går det till

• Sportfiske- och fiskevårdsförbundet Sportfiskarna står bakom kräftfisket i Delsjön och Sisjön.

• Under sensommaren/hösten arrangerar de ett antal tillfällen som är öppna för allmänheten. Hur många tillfällen det blir varje år regleras av hur kräftbeståndet ser ut.

• Ett fiskekort kostar 400 kronor och för varje kort ingår lån av sex mjärdar, två håvar samt agn. Det är inte tillåtet att använda egen utrustning eller agn.

* Fisket inleds klockan 16.00 och utrustningen ska återlämnas före midnatt.

* Kräftor som är över tio centimeter långa får fiskarna ta med sig hem. De mindre kastas tillbaka i sjön

Källa: Sportfiskarna

Visa merVisa mindre

Tiocentimetersgräns. Alla fiskare får med sig en mätsticka. Kräftor som är mindre än tio centimeter kastas tillbaka i sjön. Foto: Byrd/Dino Soldin