Dan hittade hem på havet

Efter 20 framgångsrika år inom reklambranschen tog lusten slut. Nu är Dan Fors sjökapten med havet vid Lofoten som sitt hem.

  • Publicerad 06:30, 11 aug 2019

Vår avsikt var att hitta ett ovanligt resmål

Dan Fors var etablerad i reklambranschen. Hade sina framgångsrika, kreativa år, som också gjorde att han kunde odla sin musikaliska sida och har under eget namn kommit med fyra album mellan 1996 och 2012.

Men hela tiden var det något som inte kändes rätt, trots att han hade framgång och god ekonomi.

– Någonstans kring 1999 var jag så le på mig själv. Det kändes inte som om jag gjorde någon nytta. Jag flyttade till Brännö för att kunna höra vad jag tänkte, säger han.

Bra jobb – inget betalt

Där blev han färdtjänstchaufför och mötte människor på dygnets alla möjliga tider när så krävdes.

– Jag fick ett bra jobb, men inte så bra betalt, förklarar han.

Någonstans fanns förhoppningen om att det var musiker han skulle vara. En symfoni skriven för invigningen av Donsö sporthall 2007 pekade ut vägen. Det var till kompositionslinje på universitet han skulle söka.

– Jag trodde jag var Harry Potter och kunde allt.

"Bli sjökapten!"

Det blev alltså ingen kompositör av Dan Fors. Åtminstone inte på den nivån. Så han sökte sig till läraryrket, men dagen innan han skulle börja var han på besök hos sin bror, som plötsligt sa "Du ska bli sjökapten".

– Det var en kommentar viktigare än vad jag kunde tro. Det var ju egentligen den sämsta utbildningen jag kunde ta. Men jag hamnade i en hierarki och jag som lidit av min oordning tvingades till ordning. Plus att det är ett tekniskt yrke. Dessutom träffade jag en annan typ av människor än vad jag brukade – alla konservativa – och var tvungen att umgås med dem. Oerhört nyttigt.

Över och under havet

Mellan 2012 och 2016 for han genom utbildning över haven. Från norr till söder, från öster till väster, genom Suez- och Panamakanalerna. Havet var inget nytt för Dan Fors, vars pappa var sjöman och lots. Dessutom gjorde Dan Fors lumpen på ubåt och har åkt sina försvarliga sjömil i Östersjöns vatten.

– Att utbilda sig till kapten gör 360 dagar på en båt. Det har blivit ett varv runt jorden, säger han, som fick en utmaning förra våren.

Det var då han och Frida Hemlin Berglund, käraste, livskamrat, själsfrände och kollega, hittade Bishop's Horizon i Nederländerna. Efter att ha tagit lån på huset på Brännö var skonaren deras och planen om en resebyrå med äventyr till sjöss kunde ta sin början.

Siktet inställt norrut

Siktet var inställt norrut, men när Svalbard försvann i krånglig pappersexercis vald han och Frida Hemlin Berglund att söka sig till Lofoten. Hälften så långt från Göteborg räknat.

– Jag kan Bohuslän sedan tidigare och vår avsikt var att hitta ett ovanligt resmål. Förra sommaren hade vi premiär, säger han som nu alltså gjort sin andra seglats i den nordnorska, dramatiskt sköna naturen.

Med på turen är hans dragspel. Både till sjöss och i hamn underhåller han med Evert Taube, Cornelis Vreeswijk eller Lasse Dahlquist – låtar han kan utan och innan och framför med personlig knorr. Något som roar såväl hamngäster som de tillfälliga gasterna som hyrt in sig på båten.

Dan Fors

Är: 52 år, sjökapten och tillsammans med styrman, fästmön, Frida Hemlin Berglund, ägare av skonaren Bishop's Horizon. Har en bakgrund i reklambranschen, men också jobbat som musiker, textförfattare och låtskrivare. Är under vinterhalvåret föreläsare och framför allt underhållare med dragspel och sång.

Bor: Har bostad på Brännö, men huserar mest på båten, var den nu seglar eller ligger i hamn.

Familj: Fästmön och kollegan Frida, samt tre vuxna barn från ett tidigare äktenskap.

Ägare: Av skonaren Bishop's Horizon och resebyrån Get the Horizon.

Dan Fors Göteborgsfavoriter

Spårvagn – Färja

Bokmässan – Filmfestivalen

Avenyn – Linnégatan

Södra skärgården – Norra skärgården

Pustervik – Nefertiti

Älvsborgsbron – Göta älvbron

Botaniska – Trädgårdsföreningen

Eriksberg – Röda sten

Delsjön – Slottsskogen

Saluhallen – Feskekörka

Vi är GBG

    Vi är GBG