Daniel Lemma vill verka men inte synas

Med "If I used to love you" i filmen "Jalla! Jalla" fick han ett massivt genombrott 2000. Ändå är han artisten som duckar för uppmärksamhet, men som älskar att spela och göra musik. Som nya albumet "Punch of love".

  • Publicerad 16:00, 2 mar 2019

Vi bestämmer träff på Bengans. Men då jag lite sent, i rask takt, promenerar dit ser jag Daniel Lemma smita in på favoritstället Eli's Corner, dörren bredvid skivaffären. Jo, här sitter han varannan dag och varannan på Cigarren vid Järntorget.

– Åh, be mig inte välja, vädjar han då han ska ringa in alternativen i enkäten (se här bredvid).

Det är en strålande dag som har inletts med Daniel Lemmas smekande och smäktande reggaetoner från senaste, nyss utgivna, kärlekskryddade albumet "Punch of love". Han har stolt deklarerat sin precisa ankomst som en del av en ny era.

– Jag har bestämt mig för att komma i tid, säger han och ler, då vi beställer kaffe, han en macchiato med laktosfri mjölk.

Det visar sig, då vi bryter upp, vara ett stillsamt skämt. Det är snarare slumpen som gjorde att han faktiskt var tidigare än jag. Men det är inte slumpen som gjort honom till den artist han är idag.

Genombrottet kom 2000 med låten "If I used to love you" till filmsuccén "Jalla! Jalla". I rask takt producerade Daniel Lemma fyra album på knappt sex år och etablerade sig som artist i Sverige. Kanske lite av en revansch efter försöket och åren i New York, som gav ett skivkontrakt samt ett inspelat album i slutet av 90-talet som sedan aldrig kom ut.

Men trots framgångarna var det inte uppmärksamhet han sökte.

– Jag fick mina 15 minuter i rampljuset och uppmärksamheten var egentligen ingenting som jag var beredd på eller sökte, säger han ödmjukt.

– Samtidigt förstod jag ju lyxen med det, att det gällde att ta till vara på det. Men jag är dålig på att exponera mig, är dålig på sociala medier. Jag vet inte hur det går ihop, men än så länge funkar det.

Under åren har han jobbat upp en publik och en relation till den som hållit i sig – oavsett om han spelar ensam eller med band. Med tiden lärde han sig också rollen som historieberättare, ett knep som gör konserter med Daniel Lemma till något extra förutom musiken.

– Det var ju ingenting självklart. Som med allt var jag tvungen att hitta rätt plats och få min röst, säger han.

Så har det också varit med låtskrivandet, som han började med i tidig ålder.

Jag frågar om det finns något sparat av de tidiga kompositionerna. Daniel Lemma skruvar på sig.

– Jag är extremt dålig på det. Precis som jag är på att lyssna på mina gamla skivor. Men jag har kompisar från då som alltid rotar fram kopior på någonting, säger han generat.

Han och hans yngre bror Benyam kom i späd ålder som adoptivbarn till sina svenska föräldrar utanför Höganäs. Sent i tonåren flyttade han till Göteborg för sin musikerkarriär. I 20-års åldern återvände han till sin biologiska mamma i Addis Abbeba. Relationen med sin etiopiska familj har han odlat.

– Jag återvänder regelbundet. Min pappa och syskon lever. Jag är där för att spela in en skiva, ett själsprojekt. Det är med etiopiska musiker, med både traditionell och modern bakgrund. Det blir en speciell blandning. Jag har tagit med mig låtskisser dit och något har de gjort, en del med traditionella rytmer som grund. Det är otroligt roligt och jag vill egentligen inte avsluta det, säger han förtjust.

Väl hemma i Göteborg väntar annan musik och klubben Addis - Dakar på Oceanen, som han driver tillsammans med konstnären Eric Magassa. Musik och etiopiskt mat. Det bästa av världar.

Daniel Lemma

Är: Svensk musiker, låtskrivare och sångare med etiopiskt ursprung. 48 år. Boende i Majorna. Fick sitt genombrott med "If I used to love you" 2000, som var med i filmen "Jalla! Jalla!".

Diskografi: "Morning train" 2001, "Meeting at the building" 2002, "Dreamers and fools" 2005, "Someboy on your side" 2007, "Rebound" (2009), "Telescope" 2012, "Common ground" 2016, "Stjärnornas tröst – Daniel Lemma sjunger Karin Boye" 2016 och nu, nyss utgivna "Punch of love" 2019.

Daniel Lemmas Göteborgsfavoriter

Älvsborgsplan – Stigbergstorget
Filmfestivalen – Bokmässan
Folkteatern–Stadsteatern
Delsjön – Slottsskogen
Saluhallen – Feskekôrka
Pustervik – Nefertiti
Cigarren – Eli’s Corner*
Avenyn – Linnégatan
Spårvagn – Färja
Göta älvbron – Älvsborgsbron

*Kan inte välja. Går varannan dag till de ställena.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG