Daniels bryggeri går som på räls

Daniel Tholén förverkligar sin öldröm och hyllar den gamla Säröbanan genom att starta ölbryggeri med samma namn.

  • Publicerad 16:10, 7 dec 2019

Det är ett jäkla äventyr och jag var grymt nervös när jag skulle trycka på startknappen

Det var nog inte helt ovälkommet när Daniel Tholén tog steget och flyttade ut sitt hobbybryggeri från hemmet i Kullavik till en egen större lokal i Billdal för att satsa på allvar.

– Jag har alltid varit intresserad av öl, vin och mat och jag började hemma. Jag köpte ett litet bryggvärk på 20 liter som jag hade i tvättstugan. Och så kommer fru och barn hem och undrar vad är det som luktar illa. Så de är ganska glada över att jag är här, säger Daniel Tholén.

Än är han hyfsat nyinflyttad i lokalerna i Billdal där han nu brygger sin öl. Daniel har aldrig tidigare jobbat inom ölbryggarbranschen så steget till att våga satsa 100 procent på sitt intresse krävde mod.

– Det är ett jäkla äventyr och jag var grymt nervös när jag skulle trycka på startknappen första gången. Men det har gått jättebra säger Daniel och fortsätter:

– Jag har ju bjudit många på det jag gjort innan och de ha gillat det och jag själv gillar det. Så då började jag tänka att det måste gå att göra. Så kom jag till en punkt i livet där jag kände att ska man göra något sånt här är det kanske nu man ska göra det.

Öl. Att brygga öl är ingen enkel prosess. Foto: Gabriel Tjulander

Om Säröbanan

Säröbanan var en normalspårig järnvägslinje från Göteborg till Särö. Den var i drift från 1903 till 1965.

Ormen Långe kallades lok nummer 1 för, och lok nummer 5 kallades för Grisen för sin gälla visselpipas skull. Grisen var impopulär bland lokförarna, eftersom det var byggt för högertrafik och därför fick manövreras med omvända handgrepp.

Källa: Wikipedia.

För bara några veckor sedan tog Systembolaget in Daniels öl i sitt lokala sortiment. I dag har han tre ölsorter ute till försäljning, Särö, Malevik och Linné, och de är döpta efter stationer som fanns längs Säröbanan.

– Jag har ju bott väldigt länge här och idén om att döpa bryggeriet till Säröbanans bryggeri kom nog redan när jag stod hemma och bryggde. Jag ser ju gamla Säröbanan från mitt fönster hemma så det kändes naturligt.

Daniel går fram till en av de stora cylinderformade behållarna i rostfritt stål och pekar.

– Här har vi en Ale. Den är färdiggäst så den ska föras över till en av lagringstankarna. Vissa tar den direkt från den tanken till flaska men jag har valt att köra ett steg till för att den ska få mogna och bli lite klarare.

Daniel bekräftar att han har fler av Säröbanans gamla stationer i sikte.

– Det är ju ingen hemlighet att det kommer fler öl med andra stationsnamn, säger Daniel Tholén.

Vi är GBG

    Vi är GBG