Gediget arbete. Grafiska designern Daniel Ekelund på Visla Graphic har ritat ett av de tre förslagen till Frölunda HC:s nya logga som klubbens medlemmar ska rösta om i maj. Foto: Visla Graphic

Daniels logga blev fansens favorit

I maj ska Frölunda HC:s medlemmar rösta om ett nytt klubbmärke. Daniel Ekelund från Majorna har designat det enda hittills officiella förslaget som många fans redan utsett till favorit.

  • Publicerad 11:20, 12 mar 2022

Jag har gjort en regel av att svara varenda en som hör av sig, jag har ju bett om deras åsikt.

Hösten 2020 meddelade Frölunda HC att den kritiserade indianhövdingen sett sina bästa dagar och skulle bytas ut.

500 dagar och omkring en miljon kronor senare var det den 2 februari i år äntligen dags att avtäcka klubbens nya logotyp.

Det blev inte som man tänkt. 

Fansen rasade och fiaskot var ett faktum. Märket hånades i sociala medier och anklagades för både plagiat och kopplingar till nazismen.

Här är Frölundas nya logga – och reaktionerna

Enda offentliggjorda

Efter bara två dagar tvingades styrelsen att dra tillbaka det nya klubbmärket och ordförande Mats Grauers medgav att man borde ha lyssnat mer på medlemmarna och fansen i processen.

Det dröjde inte länge förrän fansen började dela en helt annan logotyp i sina sociala medier – nämligen Daniel Ekelunds, den grafiska designern från Majorna som valde att offentliggöra sitt förslag redan i fjol.

Flera namninsamlingar startades för att uppmärksamma hans alternativ.

I slutet av februari stod det klart att medlemmarna i maj ska få rösta på tre olika förslag i en digital omröstning, varav ett är Daniel Ekelunds.

Förslaget: Så vill designen se Frölundas nya logo

Svarar alla

I sin 47 sidor långa presentation har han bara en paroll: Att kika mot klubbens gedigna historia.

– Jag ser det som fansens logga, det är dem jag valt att lyssna på i processen. De har haft synpunkter på allt från kulörer till årtalens vara eller icke vara till utformning av bokstäver och sköldens form.

Och det är inte lite kommentarer han fått.

– Jag har fått supermånga. Jag försöker se vilka som återkommer och hur jag tar hänsyn till dem bäst. Jag hoppas att alla känner sig nöjda. Jag har gjort en regel av att svara varenda en som hör av sig, jag har ju bett om deras åsikt.

Just nu håller han på att finjustera det sista inför överlämningen av det slutgiltiga förslaget.

– Jag har försökt skapa en dynamisk form som fungerar väl i såväl fysiska som digitala enheter. Allt från det broderade märket på matchtröjan till den digitala ikonen i sociala flöden. 

Vad hade det betytt om Frölunda HC väljer ditt förslag?

– Jag är själv en riktig idrottsnörd. Att få se min logga i isen i Scandinavium hade såklart känts väldigt stort. Jag har försökt skapa någonting som så många som möjligt kan ställa sig bakom och känna sig stolta över att bära.

Historiens vingslag. Alla inslagen i Daniel Ekelunds förslag till Frölunda HC:s nya logga tar avstamp i klubbens historia.

Göteborgsnöje

Musikalartisten som vill värna om miljön

Nöje Anders Wängdahl. Aktuell med singel. Han har precis avslutat sitt engagemang i Göteborgsoperans "Kärlek skonar ingen". Nu är musikalartisten Anders Wängdahl aktuell med sin egen musik. Singeln "The end" beskriver han som en apokalyptisk...fredag 27/5 17:30

Krönikor

Påsken en tradition för göteborgarna

Krönika Tradition. Älskar äggjakt. Göteborgarna älskar påsken och särskilt äggjakten. Andra traditioner som påskeldar är också högst levande i Göteborg med omnejd.lördag 16/4 6:30

Debatt

"Sänk priset på kollektivtrafik – för allas skull"

Debatt Debatt. För dyrt att välja kollektivt fram för bilen. Man får ofta höra att man ska åka buss eller tåg istället för bil, men varför ska man göra det när det nästan kostar lika mycket? Det frågar sig artikelförfattaren.söndag 22/5 11:20