Dansen tog Julia till New York

Redan som liten flicka sökte hon uppmärksamheten. Den har nu tagit henne från Luciasånger på äldreboende till Manhattans dansscener. – Jag är ganska envis, säger Julia Bengtsson.

  • Publicerad 06:29, 20 jan 2019

Redan som fyra, fem år gammal sökte hon rampljuset. Först i Luciatåg för äldre för att det sedan skulle bli mer och mer avancerat.

– Jag pratade aldrig om något annat. Jag visste inte vad jag ville göra, men genom föräldrar hamnade jag i dansskola och kyrkokör, berättar Julia Bengtsson.

Hon är på tillfälligt besök i hemstaden Göteborg och i Majorna, där hon är uppvuxen några danssteg från korvkiosken vid Mariaplan. Nu mer är det New York som är hemmaplan för 25-åriga Julia Bengtsson och i den väldiga världsmetropolen får hon utlopp för sin kreativitet som dansare och koreograf.

Men det var inte givet att hon skulle hamna i den konstnärliga världen. Uppvuxen i en schackfamilj med mamma som civilingenjör – och OS-deltagare i schack – och pappa som jobbar med IT på Volvo fanns det andra saker som pockade på uppmärksamheten i hemmet.

Men dans blev det och karriären tog snabbt fart.

– Jag hade Eileen Jones som danslärare och blev peppad av henne, säger hon om sin mentor, pedagogen och koreografen samt förre dansaren.

Snart kom erbjudanden om roller strålkastarljusets lockelse fick sin tillfredställelse.

– Jag spelade rollen som Gretl, den yngsta flickan, i "Sound of music" på Göteborgsoperan då jag var tio år. Jag har sedan varit med i "Jultraditon", "Turandot" och "Bröderna Lejonhjärta" med mera, förklarar hon.

Jo, drömmarna om att bli musikalstjärna fanns.

– Men mina lärare sa att jag fick välja. Det var lite sorgligt, men skulle jag bli bra i balett krävdes det.

Det har blivit många timmar dans. Först i Svenska balettskolan i Göteborg för att under gymnasiet gå på Kungliga balettakademin i Stockholm.

– Det var tufft att flytta dit som 16-åring, erkänner hon.

Det har alltså blivit klassisk balett för Julia Bengtsson, som tycker om dansformen.

– Ja, det är det som är svårast. Kan man det kan man det mesta, menar hon.

– Jag tycker det är kul med de större produktionerna. När jag nu koreograferar modern dans är det för dans med tåskor, lite udda.

Ett stipendium gav henne möjligheten att komma över till USA till Joffrey Ballet School och den tuffa utmaningen att dansa i stenhård konkurrens inför lärare med helt annan pedagogik än de svenska.

Men hon har blivit kvar.

– Jag är lite envis. Inför en sommar sökte jag 40 stipendier, säger Julia Bengtsson som också fått fajtas för boendet i den tätt befolkade storstaden.

– Mitt första boende var hos en operasångerska, som sjungit med Pavarotti. Hon var alkoholiserad och skogstokig. Men det tog några månader innan jag insåg att hon var galen. När jag försökte flytta stal hon mina väskor.

Enträget har Julia Bengtsson skapat sig en karriär i New York, både som dansare och koreograf där en dag aldrig är den andra lik.

– Jag älskar att dansa, säger hon.

Julia Bengtsson

Är: Född och uppvuxen i Majorna. 25 år. Lever som dansare, koreograf och regissör i New York. Bor i Brooklyn med sin sambo Peter Thompson. Har mor, far och två systrar i Göteborg. Utbildad i balett i Göteborg och Kungliga balettakademin i Stockholm.

Aktuell: Ständigt med dans, sju dagar i veckan. Just nu med "Most Beloved Sister", "7 Questions You Should Answer Truthfully" och i mars "Something Like This".

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG