Därför är det bilkaos utanför Kungen

Föräldrar som kör sina barn till skolan är ett växande problem. På Kungsladugårdsskolan i Majorna är över 90 procent av eleverna bosatta i närheten. Ändå lämnar var tredje vårdnadshavare de yngsta barnen med bil.

  • Publicerad 05:30, 8 nov 2021

Många föräldrar på skolan är upprörda och oroade för sina barns säkerhet.

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Trafiken är tät under mornar och eftermiddagar runt många skolor i Göteborg. Fordon trängs på en liten yta samtidigt som skolbarn korsar vägarna på cykel eller till fots.

På Kungsladugårdsskolan i Majorna finns bara en väg fram till skolan och bilarna måste vända på skolans parkering och ta samma väg tillbaka.

Här anser också majoriteten av vårdnadshavarna att trafiksituationen är bekymmersam, både vad gäller säkerheten och miljön.

– Att barn i allt större utsträckning åker bil till skolan är generellt en trend. Med det ökade bilåkandet följer flera problem relaterade till miljö, hälsa och säkerhet, säger Beniamin Knutsson, forskare vid Institutionen för didaktik och pedagogisk profession vid Göteborgs universitet.

Fallstudie i Majorna

Göteborg stad har en ambition att minska biltrafiken i Göteborg för att nå klimatmålen. För att hitta konstruktiva lösningar på trafikproblemet har en tvärvetenskaplig studie inletts som ska undersöka utmaningar och målkonflikter på vägen. En av delstudierna vid GU fokuserar specifikt på transporter till och från skolorna i Göteborg.

Kungsladugårdsskolan vid Mariaplan har valts ut för en fallstudie.

– Vi valde Kungsladugårdsskolan eftersom trafiksituationen runt skolan har varit omdebatterad länge. Många föräldrar på skolan är upprörda och oroade för sina barns säkerhet, säger Beniamin Knutsson.

Bor nära skolan

En enkätundersökning har genomförts på skolan där 400 föräldrar till sammanlagt 653 barn har deltog. Vårdnadshavarna fick svara på frågor om vad de tyckte om trafiken och om hur deras barn transporterade sig mellan hemmet och skolan.

Det visade sig att de flesta av barnen var bosatta i området runt skolan.

– 91,8 procent av dem som deltog i enkäten bodde mindre än två kilometer från Kungsladugårdsskolan. 21,5 procent hade kortare väg än 300 meter.

Knappt 28 procent av barnen som gick i förskoleklass skjutsades till skolan i bil. Samma sak gällde även för många av de äldre eleverna. 13, 6 procent av barnen i årskurs fem och sex åkte bil till skolan. En förklaring från vårdnadshavarna var att barnen lämnades av på vägen när de vuxna åkte vidare till jobbet.

– Det här har blivit en het potatis på skolan. Det finns en intressekonflikt mellan föräldrarna, där en del är väldigt upprörda, medan andra inte ser problemet, säger Beniamin Knutsson

Projekt vid GU

”Minskad biltrafik i Göteborg: en förutsättning för klimatomställning, men hur?” är ett forskningsprojekt som ginansieras av Energimyndigheten.

Syftet är att undersöka målkonflikter och utmaningar, samt identifiera konstruktiva lösningsförslag, när det gäller en minskning av biltrafiken i Göteborgs stad till förmån för gång- och cykeltrafik.

Deltagande forskare: Sofie Hellberg, Insitutionen för globala studier och Beniamin Knutsson, forskare vid Institutionen för didaktik och pedagogisk profession vid Göteborgs universitet.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00