Under veckorna 34 och 35 genomför Försvarsmakten flera övningar i Göteborg.

Bland annat tränar marinen på att skydda hamnarna och transportlederna till havs och vid Göteborgs garnison i Älvsborg genomförs ett flertal landningar och lyft med helikopter.

Därför syns just nu sannolikt mer militär personal, fartyg, båtar och helikopter än normalt i området.

I samband med marinens övning i inloppet till Göteborgs hamn har man även påbörjat arbetet med att röja 26 skarpa minor som hittades söder om Vinga tidigare år.

Enligt Melina Westerberg, kommunikationschef 4:e sjöstridsflottiljen, är det viktigt att hålla avstånd till militära fartyg till sjöss.

– Man kan ha redskap i vattnet och undervattensfarkoster som begränsar navigeringsförmågan så det är bra att inte komma för nära.

Även Älvsborgs amfibieregemente (Am4), som till följd av det förändrade världsläget återetablerades förra hösten, övar just nu transporter med helikopter.

– Det är lätt att koppla det uppväxlade försvaret till det som nu sker i Ukraina, men man ska komma ihåg att beslutet bygger på en utveckling som sträcker sig många år tillbaka, säger Johanna Frejme, kommunikationschef på Älvsborgs amfibieregemente.

Stor helikopterövning

Inom garnisonen finns även Försvarsmedicincentrum, som kommer att genomföra en omfattande helikopterövning tisdagen den 30 augusti.

– Då kommer vi att öva i- och urlastning av skadade med helikopter. Man kommer inte att köra någon rutt utan bara gå upp och ner, säger Maria Löfström, kommunikatör på Försvarsmedicincentrum.