Övning. Under en kommande övning på Försvarsmedicincentrum vid Göteborgs garnison övar militären på i- och urlastning av skadade med helikopter. Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten

Därför är militären mer synlig i Göteborg

Just nu genomför Försvarsmakten flera övningar i närområdet, både i inloppet till Göteborgs hamn och kring garnisonen i Älvsborg. Militärens fartyg och helikoptrar är därför mer synliga än vanligt.

  • Publicerad 11:19, 24 aug 2022

Det är lätt att koppla det uppväxlade försvaret till det som nu sker i Ukraina, men man ska komma ihåg att beslutet bygger på en utveckling som sträcker sig många år tillbaka

Under veckorna 34 och 35 genomför Försvarsmakten flera övningar i Göteborg.

Bland annat tränar marinen på att skydda hamnarna och transportlederna till havs och vid Göteborgs garnison i Älvsborg genomförs ett flertal landningar och lyft med helikopter.

Därför syns just nu sannolikt mer militär personal, fartyg, båtar och helikopter än normalt i området.

I samband med marinens övning i inloppet till Göteborgs hamn har man även påbörjat arbetet med att röja 26 skarpa minor som hittades söder om Vinga tidigare år.

Enligt Melina Westerberg, kommunikationschef 4:e sjöstridsflottiljen, är det viktigt att hålla avstånd till militära fartyg till sjöss.

– Man kan ha redskap i vattnet och undervattensfarkoster som begränsar navigeringsförmågan så det är bra att inte komma för nära.

Även Älvsborgs amfibieregemente (Am4), som till följd av det förändrade världsläget återetablerades förra hösten, övar just nu transporter med helikopter.

– Det är lätt att koppla det uppväxlade försvaret till det som nu sker i Ukraina, men man ska komma ihåg att beslutet bygger på en utveckling som sträcker sig många år tillbaka, säger Johanna Frejme, kommunikationschef på Älvsborgs amfibieregemente.

Stor helikopterövning

Inom garnisonen finns även Försvarsmedicincentrum, som kommer att genomföra en omfattande helikopterövning tisdagen den 30 augusti.

– Då kommer vi att öva i- och urlastning av skadade med helikopter. Man kommer inte att köra någon rutt utan bara gå upp och ner, säger Maria Löfström, kommunikatör på Försvarsmedicincentrum.

Göteborgs garnison

På Göteborgs garnison, som är en form av paraplyorganisation för den samlade militära närvaron, samordnar Älvsborgs amfibieregemente den militära verksamheten som bedrivs i garnisonen.

Inom garnisonen finns även Försvarsmedicincentrum samt enheter från andra förband som har sin ledning på andra orter.

Den civila verksamheten i och i nära anslutning till Göteborgs garnison utgörs av Kustbevakningen, Sjö- och flygräddningscentralen (Sjöfartsverket), Fortifikationsverket, Räddningstjänsten, Polisen, Försvarets materielverk samt Havs- och vattenmyndigheten.

Genom att förbanden och enheterna samverkar inom garnisonen kan gemensamma resurser bättre utnyttjas.

Älvsborgs amfibieregemente och Göteborgs garnison leds av en överste som har en stab till stöd.

Garnison är det samlade namnet på all militär verksamhet som bedrivs på samma ställe.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00