RÅTTOR. De senaste åren har reglerna för bekämpning av råttor förändrats. Det är inte längre tillåtet att permanent lägga ut kemiska bekämpningsmedel, det som ofta kallas råttgift. I stället används exempelvis elektroniska och mekaniska fällor. Foto: Sven H Svensson

Därför är råttorna mer synliga i Göteborg

De senaste åren har råttorna blivit allt mer synliga ovan mark i Göteborg. Det finns flera förklaringar till det.

  • Publicerad 09:54, 10 feb 2020

Håkan Rystrand, skadedjursexpert på Anticimex. Foto: Anticimex.

Varken Anticimex eller någon annan för statistik på antalet råttor i Göteborg.

– Vi kan se att uppdragen blir fler. Men för oss kan ett jobb vara hos fru Larsson som sett en råtta i trädgården. Men det kan också vara ett uppdrag på hela Heden. Vad vi däremot märkt de senaste åren är att befolkningen ser råttorna mer och mer även på dagtid, säger Håkan Rystrand på Anticimex i Göteborg.

Råttsäkra papperskorgar testas på Heden

Anticimex bekämpar råttorna på olika sätt. Bland annat med omkring 600 avloppsfällor som känner av när det kommer råttor och skickar ned 14 trubbiga spjut som tar död på råttan. Ovan mark finns också cirka 2500 så kallade Smartbox på olika platser i staden. När råttorna och möss går in i boxen får de en strömstöt. Men det mesta arbetet är förebyggande.

– Det är inte bara att vi kommer när det uppstått problem. Man måste titta på helheten – varför det finns råttor, säger Håkan Rystrand.

Hur mycket pågår alla byggen i staden?

– Vi märker det så fort det drar igång något större bygge när det ska sprängas och pålas. Råttor som levt i avloppssystemet under mark skräms upp och ska sedan hitta någon annanstans att bosätta sig. Om de hittar mat i en kommunal fastighet eller en park så blir de ju mer synliga.

Djur fick evakueras efter råttinvasion

Kalassommar för råttorna i Göteborg

Råttproblematiken pågår året runt men enligt Håkan Rystrand ökar den något på våren.

– När det blir lite varmare tar vi med oss lunchen ut och tappar kanske ett korvbröd på marken. Då blir det mer mat till råttorna. När vi är mer utomhus lägger vi också märke till råttorna i större utsträckning. Det behöver inte betyda att de är fler, men i alla fall mer synliga, säger Håkan Rystrand.

Nu agerar staden mot Metros tidningsställ

Även om staden kan göra papperskorgarna mer råttsäkra och fastighetsägarna kan laga avloppsrör och täta hål till soprummen så är det vanliga göteborgare som kan göra mest för att minska råttproblemen.

– Tillgången på mat styr hur många råttor det är. Där kan gemene man påverka mycket, säger Håkan Rystrand.

Höstuppmaningen: Täpp till hålen innan mössen flyttar in

Fakta om råttor

Brunråttan (Rattus norvegicus) blir mellan 20–30 cm lång, utan svans. Svansen är cirka 15–23 cm lång. Råttorna gräver ut gångsystem där de bor och förvarar sin mat. Ungarna är könsmogna redan vid 2–4 månaders ålder, vilket innebär att råttorna kan föröka sig mycket snabbt. Ett råttpar kan därför ge upphov till mellan 800 och 1 000 ungar per år.

Källa: Anticimex

Håkans tips

1. Släng hushållssoporna i ditt eget soprum.

2. Plocka upp mat du tappar på marken

3. Tänkt på att fågelmatning är lika mycket råttmatning

4. Ta hand om fallfrukten.

Trafiken – minut för minut

DEBATT

"Bryt ihop men se till att gå vidare"

Retorikcoachen om coronapandemin. Alla påverkas vi av den rådande corona-situationen men vissa slår den hårdare mot. Jenny Ralphsson Jernberg vet hur man tar sig genom tuffa motgångar.tisdag 24/3 16:53

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57