Läcka. Ser du grönt vatten någonstans kan det bero på en läcka. Foto: Grazvydas Jurgelevicius

Därför är varmvattnet grönt

Har du duschat i grönt varmvatten? Lugn, det är ingen fara för din hälsa. Men det kan vara läge att anmäla läckage i fjärrvärmeväxlaren.

  • Publicerad 14:31, 22 mar 2019

Göteborg Energi färgar fjärrvärmevattnet grönt för att upptäcka läckor. Den gröna färgen kommer från ett färgämne som heter Pyranin.

I dagarna har Göteborg Energi tillsatt ny färg för att felsöka efter läckor. Det gör att vissa göteborgare kan få grönt varmvatten.

– Om varmvattnet är grönt betyder det att det finns en läcka eller att det är något fel i fjärrvärmeväxlaren, säger Cecilia Erdalen på Göteborg Energi.

Vad ska man göra om vattnet är grönt?

– Om man bor i villa och har egen fjärrvärmeväxlare ska man kontakta vår kundservice på 031–626262 och göra en felanmälan. Om man bor i ett flerfamiljshus ska man kontakta fastighetsägaren som i sin tur kontaktar oss.

Världsvattendagen: Så mycket förbrukar göteborgarna

Det gröna vattnet är ofarligt och går att använda precis som vanligt.

– Det är godkänt av miljöförvaltningen. Om man duschar eller borstar tänderna i det gröna vattnet så är det ingen fara, säger Cecilia Erdalen.

Hur många som riskerar att få grönt varmvatten är svårt att säga innan felsökningen är klar.

– Vi åtgärdar läckorna löpande så snart vi kan, säger Cecilia Erdalen.

Framgent satsar Göteborg Energi på att hålla samma nivå av Pyranin i vattnet för att kunna spåra läckor i systemet.

Därför luktar vattnet konstigt

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG