Läcka. Ser du grönt vatten någonstans kan det bero på en läcka. Foto: Grazvydas Jurgelevicius

Därför är varmvattnet grönt

Har du duschat i grönt varmvatten? Lugn, det är ingen fara för din hälsa. Men det kan vara läge att anmäla läckage i fjärrvärmeväxlaren.

  • Publicerad 14:31, 22 mar 2019

Göteborg Energi färgar fjärrvärmevattnet grönt för att upptäcka läckor. Den gröna färgen kommer från ett färgämne som heter Pyranin.

I dagarna har Göteborg Energi tillsatt ny färg för att felsöka efter läckor. Det gör att vissa göteborgare kan få grönt varmvatten.

– Om varmvattnet är grönt betyder det att det finns en läcka eller att det är något fel i fjärrvärmeväxlaren, säger Cecilia Erdalen på Göteborg Energi.

Vad ska man göra om vattnet är grönt?

– Om man bor i villa och har egen fjärrvärmeväxlare ska man kontakta vår kundservice på 031–626262 och göra en felanmälan. Om man bor i ett flerfamiljshus ska man kontakta fastighetsägaren som i sin tur kontaktar oss.

Världsvattendagen: Så mycket förbrukar göteborgarna

Det gröna vattnet är ofarligt och går att använda precis som vanligt.

– Det är godkänt av miljöförvaltningen. Om man duschar eller borstar tänderna i det gröna vattnet så är det ingen fara, säger Cecilia Erdalen.

Hur många som riskerar att få grönt varmvatten är svårt att säga innan felsökningen är klar.

– Vi åtgärdar läckorna löpande så snart vi kan, säger Cecilia Erdalen.

Framgent satsar Göteborg Energi på att hålla samma nivå av Pyranin i vattnet för att kunna spåra läckor i systemet.

Därför luktar vattnet konstigt

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Betala bättre när semestern blir sen"

Debatt. Vänsterpartiet Vänsterpartiet i Västra Götaland är oroliga för vårdpersonalens hälsa och hoppas att de kan få sin semester i sommar... söndag 31/5 13:00

KRÖNIKOR

Underskatta inte en fin tradition

Tradition. Man ska inte underskatt traditioners betydelse. Att ”ta studenten” och att fira detta med sina kamrater är en viktig sekulär ritual – en övergångsrit från ungdomsliv till vuxenliv. lördag 30/5 16:27

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57