Därför besökte L-toppen Tynnereds nya skola

Efter att en ny rapport visat att det finns en tystnadskultur inom Göteborgs stad som gynnar organiserad brottslighet kom L-ledaren Nyamko Sabuni på en blixtvisit till Göteborg i förra veckan. Hon passade då även på att besöka nystartade Communityskolan i Tynnered.

  • Publicerad 05:30, 27 aug 2021

När skolan inte kan sätta ramarna och när lärare inte vågar anmäla eller ta samtal med föräldrar, då legitimerar man att de här barnen inte får den hjälp de behöver.

Dagen efter skolstarten fick ledningen för Räddningsmissionens nyöppnade Communityskolan på Opaltorget besök av Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni och kommunalrådet Axel Darvik (L).

Det som fångade politikernas intresse är skolans grundtanke att inkludera civilsamhället i skolgången, bland annat genom att lägga till föreningsaktiviteter till den ordinarie skoldagen.

Skolformen tror man ska lämpa sig särskilt bra i socialt utsatta områden.

Skolans grundare Emil Mattson och rektorn Ingrid Lindblad, berättade om hur verksamheten ska fungera som en positiv katalysator för hela området.

Milad Gorgees, ansvarig för communityaktiviteter, menar att samarbeten ska bidra till att vidga världen för eleverna.

– Det är många som drar i oss och vi samarbetar bland annat med Chalmers och även kyrkorna samt att vi har läxhjälp ihop med kommunala skolor i området.

Han vill öppna upp världen för Tynnereds unga

Oroväckande rapport

Det som föranledde partiledarens Göteborgsbesök var en extern rapport, som tagits fram på uppdrag av kommunstyrelsen efter larm om att kommunanställda i Göteborgs utsatta områden tystas ner av sina egna chefer.

I rapporten fastslås att det finns en tystnadskultur inom staden som gynnar organiserad brottslighet och extremism.

Det tydligaste tecknet på att folk är rädda är enligt rapporten att det finns en utbredd ovilja bland medarbetare att polisanmäla saker de blir utsatta för eller bevittnar.

Nyamko Sabuni menar att tystnadskulturen kan få allvarliga konsekvenser, inte minst för många elever i grundskolan.

– När skolan inte kan sätta ramarna och när lärare inte vågar anmäla eller ta samtal med föräldrar, då legitimerar man att de här barnen inte får den hjälp de behöver. Det behöver uppmärksammas och följas upp.

Mobbningskultur inom skolan

GöteborgDirekt har tidigare rapporterat om hur lärare på Frölundaskolan vittnar om en mobbningskultur bland både kollegor och ledning, något som Axel Darvik, skolkommunalråd, menar kan hänga ihop med tystnadskulturen som nu kartlagts.

– Det som beskrivs är att man inom organisationen vill tysta ner och då blir det vuxenmobbning, när man inte vill kännas vid problemen som finns.

I samband med besöket presenterade Liberalerna även några åtgärder för hur man ska komma tillrätta med tystnadskulturen, bland annat stärkt skydd för målsägandes personuppgifter och höjda straff för hot mot tjänsteman.

Lärare vittnar om kollegornas mobbning

Vem tar ansvar när framtidens byggstenar faller?

Om rapporten

Den externa rapporten "Finns det en tystnadskultur i Göteborg Stad" av konsulten Anna Ekström beställdes av Kommunstyrelsen efter larm om att råder tystnadskultur inom staden.

Rapporten slår fast att det finns en tystnadskultur i staden som gynnar organiserad brottslighet och extremism.

Sammanfattning av rapporten:

På frågan om det finns en tystnadskultur bland anställda i Göteborg stad som är kopplad till kriminella strukturer är svaret ja.

Rapporten fokuserar på tystnadskultur med en innebörd av att anställda i staden inte vågar eller vill uttala sig om sin arbetssituation; de situationer som de bevittnar som en del av sitt arbete; felaktigheter som begås eller andra situationer som inträffar som de håller för sig själva.

Kriminella strukturer har en stor påverkan på stadens verksamheter, direkt och indirekt. Det har pågått i många år och i flera områden är förtroendeklyftorna väldigt djupa.

Problemen med tystnadskultur är mest akuta i de socialt utsatta områdena i Göteborg.

et tydligaste tecknet på tystnaden är den utbredda uppfattningen bland medarbetare att de skulle dra sig för att polisanmäla en händelse som de blir vittne till eller själva drabbas av.

Visa merVisa mindre

Foto: DINO SOLDIN

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21