Bröt kontrakt. Totalt tvingades Stena Fastigheter bryta sju köpekontrakt då man inte lyckades bilda bostadsrättsförening. Foto: Johanna Roos

Därför bryter Stena kontrakt med bostadsköpare

Oro för ekonomin till följd av coronakrisen har avstannat försäljningen av nybyggda bostadsrätter i Askegården i Askim. Nu bryter Stena Fastigheter sju köpekontrakt och bildar hyresrätter.

  • Publicerad 13:50, 30 maj 2020

Vi ser det som en omtanke om köparen...

Coronapandemin slår hårt mot ekonomin, något som skapar stor osäkerhet på bostadsmarknaden.

Färsk statistik från Valueguard visar att priserna på bostadsrätter i Göteborg föll med tre procent under april månad. Det skriver Göteborgs-Posten.

Villapriserna däremot föll endast med 0,7 procent.

Det tror Sven-Erik Kristensen, regionchef för mäklarbyrån Bjurfors i Göteborg, beror på att det handlar om en mer långsiktig affär än ett lägenhetsköp.

Störst prisras menar han syns i homogena bostadsområden med många likadana lägenheter, där spekulanter i större utsträckning just nu väljer att avvakta.

Ombildar till hyresrätter

Trenden blev tydlig för Stena Fastigheter som under våren sett en markant inbromsning av försäljningen av nybyggda bostadsrätter i Askegården i Askim.

Tanken var att tre fjärdedelar av de totalt 196 lägenheterna skulle bli bostadsrätter, men då man inte lyckats sälja tillräckligt många för att bilda en bostadsrättsförening väljer man nu att istället låta hälften bli hyresrätter.

Det innebär att Stena tvingas bryta kontraktet med sju köpare, som istället erbjuds förtur att hyra.

– Vi ser det som en omtanke om köparen, att de inte ska hamna i kläm när man inte kan bilda en äkta bostadsrättsförening, säger Ann-Catrin Dryselius, fastighetschef på Stena Fastigheter.

Avmattad marknad

Hon bekräftar bilden av att coronakrisens påverkan på ekonomin har skapat osäkerhet bland köparna.

– Det gäller kanske framför allt förstagångsköpare eller de som måste få sålt sin vill först. I de första två fastigheterna har nästan alla lägenheter blivit sålda, men vi märker av en tydlig avmattning.

Vi är GBG

    Vi är GBG