Namnbyte. Västtrafiks expressbussar får nya namn från och med 13:e december Foto: Eddie Löthman

Därför förlorar expressbussarna färgen

Färgerna som kännetecknar Västtrafiks expressbussar är snart ett minne blott. Västtrafik byter namn på expressbussarna från och med 13 december. Gul, Rosa och Blå express blir först ut med nya namn.

  • Publicerad 13:30, 28 okt 2020

Vi tror och hoppas att man snabbt vänjer sig.

Den 13:e december kommer namne som definierar Västtrafiks olika expressbussar bytas ut. Först ut med nya namn blir Gul, Rosa och Blå express, som istället ska få heta: X1, X2 och X3. X:et i namnet står då för express. Namnbyten på de övriga expressbussarna kommer ske successivt och beräknas vara helt klart 2026.

– Vi förstår att det kan kännas som en stor förändring för resenärerna såhär i början, men vi tror och hoppas att man snabbt vänjer sig, säger Mikael Olsson, chef för trafikfrågor på Västtrafik

Ellen Pileblad, presskommunikatör på Västtrafik berättar att namnbytena är ett steg att förtydliga kollektivtrafiken på sikt.

– Det ska vara tydligt att se vilka bussar som är expressbussar, även om man inte är född och uppvuxen i Göteborgsområdet. Sen ger det oss också en förutsättning att kunna utöka expressbussarna i framtiden, säger Ellen Pileblad.

Vidare kommer bussarna färgkodas för igenkänning, expressbussarna får färgen rosa framtill. Stombussarna får färgen grön på sin framsida, något som redan linje 16 har prytts med. Även de digitala skyltarna kommer uppdateras i samband med namn- och färgbytena.

– De digitala skyltarna ska vara anpassade för att uppnå rätt tillgänglighetsanpassning, vi har gjort det i samarbete med Synskadades Riksförbund. Men vi är öppna för kundsynpunkter, säger Ellen Pileblad.

Krönikor

Tjulander: "Dagen alla fåglar flyger oss över huvudet"

Krönika Krönika Det är något visst med fåglar och människors fascination för dem. Jag har aldrig fattat grejen, ändå är jag barn till generationen som på minsta kvitter kan artbestämma fågeln och... tisdag 11/5 17:00

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Bygg på de hårda ytorna och låt barnen ta plats

Debatt UTDÖMD Förskola Vilken chock och oro det blir för föräldrar och pedagoger när man får läsa att just vår förskola, Tunnlandsgatan 3, är utdömd och planeras rivas... lördag 1/5 13:00