Namnbyte. Västtrafiks expressbussar får nya namn från och med 13:e december Foto: Eddie Löthman

Därför förlorar expressbussarna färgen

Färgerna som kännetecknar Västtrafiks expressbussar är snart ett minne blott. Västtrafik byter namn på expressbussarna från och med 13 december. Gul, Rosa och Blå express blir först ut med nya namn.

  • Publicerad 13:30, 28 okt 2020

Vi tror och hoppas att man snabbt vänjer sig.

Den 13:e december kommer namne som definierar Västtrafiks olika expressbussar bytas ut. Först ut med nya namn blir Gul, Rosa och Blå express, som istället ska få heta: X1, X2 och X3. X:et i namnet står då för express. Namnbyten på de övriga expressbussarna kommer ske successivt och beräknas vara helt klart 2026.

– Vi förstår att det kan kännas som en stor förändring för resenärerna såhär i början, men vi tror och hoppas att man snabbt vänjer sig, säger Mikael Olsson, chef för trafikfrågor på Västtrafik

Ellen Pileblad, presskommunikatör på Västtrafik berättar att namnbytena är ett steg att förtydliga kollektivtrafiken på sikt.

– Det ska vara tydligt att se vilka bussar som är expressbussar, även om man inte är född och uppvuxen i Göteborgsområdet. Sen ger det oss också en förutsättning att kunna utöka expressbussarna i framtiden, säger Ellen Pileblad.

Vidare kommer bussarna färgkodas för igenkänning, expressbussarna får färgen rosa framtill. Stombussarna får färgen grön på sin framsida, något som redan linje 16 har prytts med. Även de digitala skyltarna kommer uppdateras i samband med namn- och färgbytena.

– De digitala skyltarna ska vara anpassade för att uppnå rätt tillgänglighetsanpassning, vi har gjort det i samarbete med Synskadades Riksförbund. Men vi är öppna för kundsynpunkter, säger Ellen Pileblad.

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Synade min optiker – kan jag ångra mitt köp?

Konsument Konsument Får jag ångra mitt köp efter att jag synat min optiker? Vad gäller om jag köpt en vara över Facebook? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 22/11 11:51

Debatt

"Vi måste hitta sätt att binda ihop staden"

Debatt Debatt: Västsvenska Handelskammaren Med Älvstadens utbyggnad har en förflyttning av Göteborgs centrum börjat, här pekas Frihamnen ut som en ny mitt. Nu måste vi ta tag i frågan om hur vi binder ihop staden över vattnet och på Hisingen. lördag 28/11 11:40