Därför kan Kronhuset vara stans äldsta byggnad

Kronhuset tjivas med Residenset om att vara Göteborgs äldsta byggnad. Klart är emellertid att den röda tegelbyggnaden nu är i centrum för GöteborgDirekts serie och podd "Gator och torg i Göteborg". Men just i centrum har huset inte alltid varit vid sin placering vid foten av Kvarnberget.

  • Publicerad 17:30, 16 apr 2021

… faktum är att staden aldrig invaderats.

Först av allt. Hur ligger det till: är Kronhuset Göteborgs äldsta byggnad?

Mattias Axelsson, Göteborgskännaren, historieläraren och GöteborgDirekts krönikör, tvekar med svaret.

– Nja, det beror på hur man räknar. Det finns kyrkor som är från medeltiden, som Angereds kyrka, Torslanda kyrka och Örgryte gamla kyrka. Men i centrala Göteborg är det Kronhuset och Residenset som tävlar om att vara äldst. Kronhuset började byggas 1643 men stod inte klart förrän 1654. Ett stenkast därifrån hann Residenset, eller Torstensonska palatset som det också kallas, byggas 1648 för att stå klart 1650.

Krigisk period

Men när man började bygga Kronhuset blev också första våningen klar och började användas för sitt syfte. För, som namnet antydde, var byggnaden rest för den svenska staten och detta i en väldigt krigisk period med Trettioåriga kriget som det mest utsträckta för svenskt vidkommande. Kronhuset byggdes sedan klart i etapper med, inledningsvis, holländskt tegel för att slutföras med svenskt tegel då byggstoppet på grund av dålig ekonomi kunde hävas. Skiljelinjen är klart markerad mellan första och andra våningen och går att se än i dag.

Huset skulle användas för krigsmateriel: kanoner, bland annat. Vilket låg helt i linje med den nybyggda staden Göteborg som en väl försvarad bastion med murar och vallgravar. Kronhuset byggdes under samma tidsperiod som även Skansen Kronan, Nya Älvsborgs fästning, och Skansen Lejonet började byggas.

– Planen var att Göteborg skulle vara svår att inta och faktum är att staden aldrig invaderats, säger Mattias Axelsson. 

År 1660 höll dåvarande kung Karl X Gustav en av sina ambullerande riksdagar i just Kronhuset. Men Göteborgsvintern var inte bara bister. I stan härjade dessutom en svår influensa som drabbade kungen, som insjuknade i feber. Trots behandling med bland annat åderlåtning och laxermedel dog han en knapp månad senare, den 13 februari i Residenset.

Stora stadsbranden

År 1746, vid den stora stadsbranden, försvann de intilliggande trähusen i lågornas rov. Även Tyska kyrkan brann ned till grunden, men Kronhuset klarade sig. Totalt 196 enskilda byggnader härjades av branden.

– Efter det började byggnaderna, som vi idag känner som Kronhusbodarna, att byggas. Nu i sten, berättar Mattias Axelsson.

Inledningsvis var det verkstadsbyggnad åt artilleriet som byggdes. Ända fram till tidigt 1900-tal fanns det sadelmakeri och gevärsreparatörer för Göta artilleriregemente i byggnaden. 1971 – lagom till 350-årsjubileet – byggdes de om till butik och hantverkslokaler.

Kronhuset

Är: En av centrala Göteborgs två äldsta byggnader. Kronhuset började byggas 1643 för att stå färdigt drygt tio år senare i sin sex våningar resliga höjd. Huset första våningar är byggda med holländskt tegel. De övriga av svenskt.

Bruk: Kronhuset restes för att förvara “kanoner, fordon, uniformer och annan militär utrustning”, Därför kallades det från början för provianthuset eller tyghuset. Fram till 1900-talets början var Kronhuset i den svenska militärens regim.

Nu: Används som konsertlokal, bland annat, och hyser Gothenburg Wind Orchestra. Kringliggande Kronhusbodarna tjänar som hantverkslokaler, butiker och kafé.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Försvunna "Kassettmannen" funnen

Nöje Radiojournalist Peter Gropman har löst gåtan efter 30 år Kassetterna med reseskildringarna blev en följetong i P3:s "Morgonpasset" med Stefan Livh och Tomas Tengby som programledare på 90-talet. Men vem mannen bakom kassetterna var visste ingen. Nu är...onsdag 12/5 10:57

Krönikor

Tjulander: "Dagen alla fåglar flyger oss över huvudet"

Krönika Krönika Det är något visst med fåglar och människors fascination för dem. Jag har aldrig fattat grejen, ändå är jag barn till generationen som på minsta kvitter kan artbestämma fågeln och... tisdag 11/5 17:00

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Bygg på de hårda ytorna och låt barnen ta plats

Debatt UTDÖMD Förskola Vilken chock och oro det blir för föräldrar och pedagoger när man får läsa att just vår förskola, Tunnlandsgatan 3, är utdömd och planeras rivas... lördag 1/5 13:00