Därför kan Kronhuset vara stans äldsta byggnad

Kronhuset tjivas med Residenset om att vara Göteborgs äldsta byggnad. Klart är emellertid att den röda tegelbyggnaden nu är i centrum för GöteborgDirekts serie och podd "Gator och torg i Göteborg". Men just i centrum har huset inte alltid varit vid sin placering vid foten av Kvarnberget.

  • Publicerad 17:30, 16 apr 2021

… faktum är att staden aldrig invaderats.

Först av allt. Hur ligger det till: är Kronhuset Göteborgs äldsta byggnad?

Mattias Axelsson, Göteborgskännaren, historieläraren och GöteborgDirekts krönikör, tvekar med svaret.

– Nja, det beror på hur man räknar. Det finns kyrkor som är från medeltiden, som Angereds kyrka, Torslanda kyrka och Örgryte gamla kyrka. Men i centrala Göteborg är det Kronhuset och Residenset som tävlar om att vara äldst. Kronhuset började byggas 1643 men stod inte klart förrän 1654. Ett stenkast därifrån hann Residenset, eller Torstensonska palatset som det också kallas, byggas 1648 för att stå klart 1650.

Krigisk period

Men när man började bygga Kronhuset blev också första våningen klar och började användas för sitt syfte. För, som namnet antydde, var byggnaden rest för den svenska staten och detta i en väldigt krigisk period med Trettioåriga kriget som det mest utsträckta för svenskt vidkommande. Kronhuset byggdes sedan klart i etapper med, inledningsvis, holländskt tegel för att slutföras med svenskt tegel då byggstoppet på grund av dålig ekonomi kunde hävas. Skiljelinjen är klart markerad mellan första och andra våningen och går att se än i dag.

Huset skulle användas för krigsmateriel: kanoner, bland annat. Vilket låg helt i linje med den nybyggda staden Göteborg som en väl försvarad bastion med murar och vallgravar. Kronhuset byggdes under samma tidsperiod som även Skansen Kronan, Nya Älvsborgs fästning, och Skansen Lejonet började byggas.

– Planen var att Göteborg skulle vara svår att inta och faktum är att staden aldrig invaderats, säger Mattias Axelsson. 

År 1660 höll dåvarande kung Karl X Gustav en av sina ambullerande riksdagar i just Kronhuset. Men Göteborgsvintern var inte bara bister. I stan härjade dessutom en svår influensa som drabbade kungen, som insjuknade i feber. Trots behandling med bland annat åderlåtning och laxermedel dog han en knapp månad senare, den 13 februari i Residenset.

Stora stadsbranden

År 1746, vid den stora stadsbranden, försvann de intilliggande trähusen i lågornas rov. Även Tyska kyrkan brann ned till grunden, men Kronhuset klarade sig. Totalt 196 enskilda byggnader härjades av branden.

– Efter det började byggnaderna, som vi idag känner som Kronhusbodarna, att byggas. Nu i sten, berättar Mattias Axelsson.

Inledningsvis var det verkstadsbyggnad åt artilleriet som byggdes. Ända fram till tidigt 1900-tal fanns det sadelmakeri och gevärsreparatörer för Göta artilleriregemente i byggnaden. 1971 – lagom till 350-årsjubileet – byggdes de om till butik och hantverkslokaler.

Kronhuset

Är: En av centrala Göteborgs två äldsta byggnader. Kronhuset började byggas 1643 för att stå färdigt drygt tio år senare i sin sex våningar resliga höjd. Huset första våningar är byggda med holländskt tegel. De övriga av svenskt.

Bruk: Kronhuset restes för att förvara “kanoner, fordon, uniformer och annan militär utrustning”, Därför kallades det från början för provianthuset eller tyghuset. Fram till 1900-talets början var Kronhuset i den svenska militärens regim.

Nu: Används som konsertlokal, bland annat, och hyser Gothenburg Wind Orchestra. Kringliggande Kronhusbodarna tjänar som hantverkslokaler, butiker och kafé.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Minifestival tröst för Way out Westfansen

Nöje Villa Belparc scen för Way out Weekend. För andra året i rad har Way out West tvingas ställa in festivalen. Men nu öppnar man för en minifestival vid Villa Belparc. Under namnet Way out Weekend kommer artister som Sarah Klang, Amason och...måndag 2/8 11:37

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Ta ett större ansvar för bostadsproblemen i Göteborg

Debatt Bo i Göteborg Det råder fortsatt stor bostadsbrist och klyftorna på bostadsmarknaden växer. Problemen med trångboddhet i socialt utsatta områden har blivit tydliga… torsdag 24/6 13:12