Grannar. Folktandvården har Biblioteket till vänster och dansförening till höger i den klassiska byggnaden på Dr Fries torg. Foto: Lina Isaksson

Därför lämnar Folktandvården klassiska 50-talsbyggnaden

Nu lämnar Folktandvården Guldheden. Efter över 50 år duger inte längre lokalerna i den klassiska ljusa byggnaden på Dr Fries torg.

  • Publicerad 06:30, 6 jun 2021

Vi vill ha en ny verksamhet som gynnar torget.

Folktandvården har funnits på Dr Fries torg sedan omkring 1960-talet men nu är det dags att flytta ut.

Det handlar om att lokalerna inte längre anses lämpliga för Folktandvårdens verksamhet.

– Lokalerna är begränsade och vi har små möjligheter att utveckla behandlingsrum och övriga utrymmen till dagens standard och det gäller även tillgängligheten, säger Anders Ljungné, tandvårdschef allmäntandvård, Folktandvården Västra Götaland.

Kliniken har cirka 6 000 listade patienter varav omkring en tredjedel är barn och ungdomar.

Anders Ljungné menar att det är relativt liten verksamhet som nu omlokaliseras.

– Alla listade patienter har fått erbjudande om plats, i första hand på Folktandvården Gibraltargatan i Johanneberg dit också huvuddelen av personalen flyttar. Men alla patienter har möjlighet att fritt välja klinik.

Bibliotek som granne

Det är Göteborgslokaler som förvaltar hela Dr Fries Torg men de äger även den klassiska 50-talsbyggnaden som bland annat inhyser bibliotek, dansföreningen West Coast Jitterbug och privat tandläkarklinik.

– Det är tråkigt att Folktandvården flyttar från Guldheden, den har fyllt en viktig plats i området. Vi har vetat om det en längre tid att det är på gång men allt sker plötsligt när det väl händer, säger Krister Andersson, ansvarig för hyror och kontraktsfrågor, Göteborgslokaler.

Vad kommer hända med lokalerna framöver?

– Vi vill ha en verksamhet som gynnar torget. Det finns intressenter men vi kan inte gå ut med det ännu. Det kan handla om allt från kontor till vård men det blir troligtvis inga butiker.

Ambitionerna är att de nya hyresgästerna är på plats våren 2022.

Folktandvården på Dr Fries torg kommer att vara öppen fram till och med vecka 29, 2021.

Doktor Fries torg...

... byggdes 1951-58 för Göteborgs stads bostadsaktiebolag och färdigställdes våren 1953.

Torget fick sitt namn 1949 till minne av läkaren och med. dr.Robert Fries (1840-1908) son till Elias Fries. Det var arkitekterna Jan Wallinder och Sven Brolid som ritade torget.

Källa: Wikipedia

 

Visa merVisa mindre