Förväntansfulla. Kyrkoherden Annika Larsson och kommunikatören Anna Wistrand på Lundby församling med händerna fulla av stickade halsdukar. Foto: Louise Kihlberg

Värmande. Färgglada hemstickade plagg med en uppmaning till den som hittar plagget att ta med sig hem. De är utplacerade på olika busshållplatser runtom i stan. Foto: Louise Kihlberg

Därför ligger det stickning på busshållplatserna

I morse fick flera frusna kollektivtrafiksresenärer på Hisingen en varm överraskning vid hållplatsen. Natten till i dag har ett flertal församlingar runtom i landet placerat ut hemstickade plagg.

  • Publicerad 07:59, 14 jan 2020

Natten till i dag var Karin Wenzelberg och Anna Wistrand, kommunikatörer från Lundby församling ute och placerade ut stickade plagg såsom halsdukar, mössor och vantar på olika hållplatser. Detta skedde i närheten av Lundby församling på Hisingen där man vet att folk är ute och rör sig. På varje stickat plagg har de fäst en skriven lapp med en uppmaning att ta med plagget hem och se det som en gåva.

Göteborg Direkt har träffat kyrkoherden Annika Larsson och kommunikatören Anna Wistrand från Lundby församling, med anledning av Svenska kyrkans kampanj #envarmarestad.

– Vi tänker och hoppas att det här kan bli en slags symbol, att vi tillsammans kan bidra till en varmare och medmänskligare stad, berättar Anna Wistrand.

Gemensamma krafter

De hemstickade plaggen är gjorda av människor från alla möjliga håll som har någon form av anknytning till Lundby församling. Man har bland annat tillfrågat olika personer samt placerat ut stick-kit inne i kyrkan där det har varit fritt fram att ta valfritt garnystan för att sedan gå hem och sticka.

– Det har varit väldigt kul att se hur många som ändå har hakat på och blivit taggade trots att de inte har fått veta mer än så. Och vi har fått tillbaka jättemånga fina halsdukar och mössor, säger Anna Wistrand.

Kyrkoherden Annika Larsson berättar att många av de inblandade har varit väldigt nyfikna och undrat vad detta ska bli. Hon instämmer även med Anna att det är kul att se hur alla har lagt ner tid och engagemang på att de stickade plaggen ska bli så fina som möjligt.

Informerat Västtrafik

Lundby församling har även varit i kontakt med Västtrafik för att informera dem om vad som händer för att undvika eventuella missförstånd. Och tanken med denna kampanj är att när man väl har lagt ut samtliga stickade plagg så får de ligga kvar där tills de blir upplockade, det kommer alltså inte att fyllas på under de kommande dagarna.

Annika berättar att hon hoppas att kampanjen kan motivera allt fler människor till att göra små men betydelsefulla handlingar i vardagen som kan hjälpa en medmänniska på traven.

– Vi hoppas också att det kommer sprida en känsla av gemenskap samt insikt vad man faktiskt kan skapa tillsammans. Att vi gemensamt kan bidra till en varmare och medmänskligare stad. Det känns som att det behövs i dag, säger Anna.

Initiativet #envarmarestad

Det är cirka 55 församlingar runtom i Sverige som står bakom detta initiativ och som går under namnet #envarmarestad. Här i Göteborg är det ett tiotal församlingar som är med och deltar i och utanför Göteborg. 

Initiativet kommer ursprungligen från Nederluleå församling där man under hösten 2018 placerade ut halsdukar på olika busshållplatser runtom i Luleå. Tanken var att sprida glädje och värme till invånarna och initiativet fick god respons. Detta har inspirerat många andra församlingar vilket även ledde fram till den nu pågående kampanjen.  

Det var även Nederluleå församling som startade hashtagen #envarmarestad som den pågående kampanjen går under. 

Visa merVisa mindre

Vi är GBG