Lukt. Ditt dricksvatten kan lukta annorlunda under perioden 11 - 18 mars. Foto: Jerry Bernard

Därför luktar vattnet konstigt

Mellan den 11 och 18 mars kan dricksvattnet i framförallt södra och västra Göteborg lukta lite annorlunda. – Det som påverkas är den estetiska kvalitén, man behöver inte vara orolig för hälsan, säger chefen på Lackarebäcks vattenverk.

  • Publicerad 15:54, 11 mar 2019

Vattenverket i Lackarebäck genomför ett underhållsarbete mellan den 11 och 18 mars.

– Under det här underhållsarbetet så har vi ingen klordioxid i vattnet, vilket normalt reducerar lukt och smak, säger Josefin Abrahamsson Lundberg, enhetschef på Lackarebäcks vattenverk.

Ungefär hälften av alla göteborgare får sitt vatten från Lackarebäck, främst berörs de som bor i södra och västra Göteborg.

– Lukt är ju något man upplever, så det är svårt att säga hur många som berörs av detta. Men jag skulle tro att en ganska stor del av de som bor i södra delen av Göteborg rimligtvis påverkas, säger Josefin Lundberg Abrahamsson.

Hon framhåller också att vattnet bara berörs rent estetiskt, inte hälsomässigt.

– Man behöver inte vara orolig för hälsoeffekter. Vattnet går lika bra att dricka.

Har du något tips på hur man kan bli av med lukten?

– Nu är vattnet redan ganska kallt men ett sätt är att kyla det. Man kan också låta det stå en stund för en del av de här lukterna är lite flyktiga. Ett annat sätt är att lägga i en citronskiva, säger Josefin Lundberg Abrahamsson.

Trafiken – minut för minut

DEBATT

Tjulander: Allas husdrömmar blir inte verklighet

Krönika Hur mycket folks boendesituationer än skiljer sig så har vi nog alla en sak gemensamt. Alla bär vi på en husdröm.lördag 15/2 16:31

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57