Flyttar ut. Biblioteket måste lämna sina klassiska lokaler i Majorna. Foto: Lotta Engelbrektson

Därför måste biblioteken i Majorna och Linné flytta

Majornas och Linnéstadens bibliotek måste flytta. Så mycket är klart. Men vart biblioteken ska ta vägen är det ingen som vet.

  • Publicerad 05:30, 16 nov 2021

Det finns ju en del nybyggnationer i området som kan vara tänkbara.

Sedan kulturnämnden fastställde biblioteksutredningens förslag 2020 har det varit bestämt att biblioteken i Majorna och Linné ska flytta på sig. Ingen av lokalerna vid Chapmans torg och på Första Långgatan anses vara ändamålsenliga i dagens skick.

Majornas bibliotek har huserat på samma plats på Chapmans torg i 60 år, men nu är eran på väg mot sitt slut. Huset är i stort behov av upprustning och just nu letar stadsledningskontoret efter ersättningslokaler.

– Det har funnits önskemål om att placera biblioteket närmare Stigbergstorget, men vi har inte hittat något ledigt som passar, säger planeringsledaren Johan Nyström.

Måste gå genom biblioteket

Linnéstadens bibliotek är långt ifrån lika gammalt. Det är bara sex år sedan verksamheten bytte adress från Tredje till Första Långgatan. När det gäller den lokalen är det helt andra omständigheter som gör att det finns ett krav på flytt.

– Biblioteket i Linné delar huset med andra förvaltningar. De som arbetar på och besöker kontoren måste i dagsläget passera biblioteket när de ska till och från jobbet, vilket inte är hållbart, säger Emma Brattgård, verksamhetschef för Göteborgs bibliotek och kulturhus i centrum och nordost.

Under 2022 måste frågan om nya lokaler vara löst. Fastighetsägaren vid Chapmans torg har annonserat om stambyte under nästa år och då finns risken att Majornas bibliotek tvingas slå igen.

– Vi vet ännu inte exakt när och i vilken omfattning renoveringen kommer påverka verksamheten. Beslutet att flytta fattades innan avisering om stambyten så oavsett letar vi nya lokaler, säger Emma Brattgård.

Söker vidare

I stället har stadsledningskontoret fått i uppdrag att utvidga det geografiska sökområdet på jakt efter nya lokaler. Önskemålet Majornabiblioteket ska flyttas till Stigbergstorget och Linnébiblioteket till Järntorget har lagts på is.

– Vi får titta på andra alternativ. Det finns ju en del nybyggnationer i området som kan vara tänkbara. Det finns absolut inget beslut om att lägga ner, säger Emma Brattgård.