NOLLTOLERANS. Paraboler som hänger ut från fasaden är en säkerhetsrisk och måste monteras ned, menar Poseidon. Foto: iHjällbo

Därför monteras parabolerna ner

Drygt 225 felaktiga paraboler har monterats ner på hyreshusen i Hjällbo. Orsaken är säkerhetsrisken. Men det är inte förbjudet att ha en parabol.

  • Publicerad 05:30, 4 feb 2020

Paraboler måste monteras på ett korrekt sätt.

Bangla TV, Kurdsat, RTR Planeta och Ischtar TV. Många nya svenskar vill titta på tv från sina hemländer. Men parabolerna som tar emot tv-sändningarna får inte hänga hur som helst på hyreshusen.

I Hjällbo pågår just nu ett arbete med att montera ner alla felaktigt monterade paraboler, rapporterar iHjällbo.

Det handlar om paraboler som utgör en säkerhetsrisk menar den kommunala hyresvärden Poseidon i ett mejlsvar till Göteborg Direkt:

"Vi har informerat alla hyresgäster via brev och besöker nu de hyresgäster som har felaktigt monterade paraboler för att ge råd om hur de ska monteras. Det vill säga man får inte skruva fast dem i fasaden eller låta dem hänga ut från balkonger så att de riskerar ramla ner.”

Nytt grepp: Så ska Hjällbo bli tryggare

Inte förbjudet

Sammanlagt handlar det omkring 225 felaktigt monterade paraboler i områden som Skolspåret, Sandspåret och Bergsgårdsgärdet. De flesta har tagits ner under vintern eller blivit ordentligt installerade.

För det är inte förbjudet att ha en parabol.

– Däremot måste den monteras på ett korrekt sätt, säger Charles Ntege till iHjällbo.

Det är hyresgästens ansvar att parabolen är korrekt installerad. Åtgärdas inte problemet kan ärendet gå vidare till kronofogden.

– Men det försöker vi undvika genom att göra hembesök och skickar påminnelser, säger Charles Ntege.

Samma regler gäller för paraboler i alla Poseidons bostadsområden.

Så ska Hjällbo tvätta bort sitt dåliga rykte

Poseidons policy för paraboler

På grund av säkerhetsrisken är det inte tillåtet att montera egen parabol utan Poseidons skriftliga medgivande.

Så länge de inte förstör fasaden eller utgör en risk godkänns paraboler på balkonger och uteplatser. Men det är inte tillåtet att skruva fast parabolen på fasaden, eftersom det förstör fasadens tätskikt.

Om fastigheten är skyddad av kulturella eller andra skäl av kulturnämnd, byggnadsnämnd, länsstyrelse eller någon annan myndighet, godkänner inte Poseidons några paraboler. Inte heller inne på balkonger och uteplatser.

Källa: Poseidon

Visa merVisa mindre