Trygghet. Hel 20 procent av Sveriges befolkning oroar sig för bostadsinbrott. Källa: NTU. Foto: Mostphotos/ Stefan Lindblom

Därför patrullerar väktare i villaområdet

Ett nystartat bevakningsbolag delar åsikterna i södra Göteborg. Bra tycker somliga medan andra ser det som ett steg mot ett främmande samhälle.

  • Publicerad 05:30, 9 apr 2018

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Allt fler känner sig otrygga och oroar sig över brottsligheten i samhället, det visar siffror från Nationella trygghetsundersökningen, NTU. Den upplevda otryggheten återspeglas även i bostadsområdena i Göteborg där grannsamverkan blir allt vanligare. Men i västra och södra Göteborg är det många som nu är beredda att ta säkrandet av sina bostadsområden till nästa nivå.

I december förra året startade bevakningsbolaget Trygg i Väst bevakning sin verksamhet där de erbjuder personlig bevakning av fastigheter. I dag har företaget fyra anställda väktare som patrullerar till fots, med bil eller med hund.

– Vi vill inte ersätta larm eller andra tekniska lösningar utan genom att finnas ute i bostadsområdena vill vi förebygga brotten innan de sker och fungera som ett komplement till grannsamverkan, säger Sebastian Vithal, vd för Trygg i Väst bevakning.

Läs även: Fler vill ha säkerhetsdörr efter mordet i Högsbo

Enligt siffror från NTU:s senaste kartläggning visar att år 2017 oroade sig 20 procent av befolkningen för inbrott i bostaden. Det är en fortsatt, svag, ökning från år 2011. Och det var av en självupplevd otrygghet som fick Sebastian Vithal att starta Trygg i Väst.

– Jag bor i Näset och jag upplevde att det var inbrott nästan varje helg, till slut fick jag nog för jag vill att mina barn ska kunna växa upp med samma känsla av trygghet som jag växte upp med.

Även om många känner igen sig i den känslan så är det inte alla som tycker att vakt- och bevakningsbolag är rätt väg att gå.

– Jag har bott i området i 50 år och känner mig väldigt trygg här. Polisen i kombination med grannsamverkan och lås samt larm räcker för att upprätthålla lag och ordning. Fotpatrullerande väktare med hundar i bostadsområden känns mer som ett annat samhälle än vårt och det vill inte jag se, säger Kristoffer Lind, boende i Hovås.

Läs även: Polisen: "Inget som pekar på att mördaren bor i Högsbo"

Stiftelsen Tryggare Sverige är en partipolitiskt och religiöst obunden organisation med syfte att främja utvecklingen inom det brottsförebyggande området. Stiftelsens generalsekreterare Magnus Lindgren menar att det är polisens frånvaro som i dag gett utrymme för den här typen av företag.

– Polisen jobbar i dag inte i samma utsträckning med brott som påverkar folks livskvalité i vardagen. Därför har det skapats ett vakuum som privata intressen kan fylla och i vissa fall till och med kriminella organisationer, säger Magnus Lindgren.

Han tar även Gårdstensbostäder som ett exempel där ett kommunalt bolag tillsatt en egen Trygghetsgrupp.

– Om jag vore politiker i Göteborg hade jag tyckt att det vore frustrerande att inte kunna påverka hur den lokala polisen arbetade, avslutar Magnus Lindgren.

Läs även: Polisen varnar: Inbrottsliga på väg till Göteborg

Anmälda inbrott 2017

Villa och radhus.

Västra Göteborg: 165.

Askim-Frölunda-Högsbo: 74.

Norra Hisingen: 54.

Angered: 52.

Västra Hisingen: 36.

Majorna-Linné: 24.

Centrum: 18.

Källa: Brottsförebyggande rådet.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG