Därför programmerar tvååringar i Lundby

Tvååringar som programmerar och ettåringar som utforskar hjulet. På Teknikförskolan i Lundby är det inga konstigheter.

  • Publicerad 09:10, 3 jul 2018

Hendrix Evora Silva skrattar förtjust när han får roboten att måla på pappret framför honom.

– Oj, kolla! Ser ni, roboten målar. Vilken duktig robot, säger förskolläraren Anna Graversen exalterat.

Avdelningen Uppfinnarna på Teknikförskolan i Lundby testar den nya roboten Sphero. Det är en liten rund boll som barnen kan styra med hjälp av en telefon eller surfplatta. De kan också testa att programmera den, men det får bli lättast möjliga algoritm eftersom barnen på Uppfinnarna inte är äldre än två år.

Teknikförskolan i Lundby öppnade portarna i januari i år. Här jobbar pedagogerna med teknik i så många moment de kan under dagen. Vardagsteknik, digitalisering och programmering ska genomsyra hela verksamheten.

– Vårt höj- och sänkbara skötbord ger till exempel ett jättebra tillfälle i vardagen att prata om teknik. Barnen får styra det och vi pratar om högt och lågt, säger Anna Graversen. Vi försöker hitta tekniken överallt så att den genomsyrar allt och inte bara blir en projekttimme här och där.

På golvet i förskolans hall har pedagogerna tejpat upp ett rutnät så att barnen med enkla kommandon som ”framåt” och ”höger” ska kunna ”programmera” sin kompis.

– Teknik finns överallt och den behöver inte kosta, säger förskollärare Mikael Frank.

I förskolans läroplan finns mål om att barnen ska lära sig om naturvetenskap, teknik och digitalisering för att vara rustade för vårt teknikintensiva samhälle och teknikförskolans personal har fått utbildning i hur teknik kan användas i pedagogiskt syfte.

– Det är viktigt att alla barn får samma möjligheter att prova på, uppleva och känna att de kan behärska teknik, säger Anna Graversen. Och det kommer att behövas mer och mer teknisk kompetens i samhället så varför inte börja att upptäcka och framför allt bygga ett självförtroende kring det redan när man är jätteliten?

Teknikförskolan i Lundby är en av fyra i Sverige och Anna Graversen och Mikael Frank sökte båda till teknikförskolan för att de tyckte att det verkade spännande. Här jobbar de med ”de mäktiga fem”; de grundläggande tekniska funktionerna hjulet, kilen, lutande planet, skruven och hävstången. Otto Edlund Lagersten kör en bil genom ett rör och hoppar lyckligt när det går snabbt.

– Den här terminen har vi arbetat mycket med hjulet och hjulets funktion och vi har provat bilar utan hjul och med hjul, säger Mikael Frank. Vi är hela tiden medupptäckande och det är jättekul!

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG