Ture Rinmans Gångbro försvinner i det förberedande arbetet inför Västlänken. Foto: Trafik Göteborg

Därför rivs klassisk gångbro

Snart ryker den svävande blå gångbron mellan Kvarnberget och Packhusplatsen. Den står i vägen i det förberedande arbetet inför Västlänken.

  • Publicerad 14:22, 7 maj 2018

När Västlänkens deletapp Kvarnberget ska byggas från Lilla Bommen och fram till Stora Hamnkanalen behöver Västra Sjöfarten flyttas längre norrut. Trafikomläggningen innebär även att Ture Rinmans gångbro mellan Kvarnberget och Packhusplatsen måste bort innan Götatunneln stängs i juni.

– Man tar ner bron för att komma åt för att göra färdigt trafikomläggningen som vi håller på med. Det kommer att byggas körfält och gång- och cykeltrafik under bron. Därför behöver den tas ner, säger Edina Smlatic, delprojektledare Kvarnberget, Vägverket.

Läs mer: Byggboom: Så leds trafiken om under 2018

Det innebär att gångförbindelsen över leden kommer att försvinna där. Alternativen att tas över leden blir vid Packhusplatsen och vid Kanaltorget.

– Det finns en gångpassage där i dag som kommer att finnas kvar tills att hela trafikomläggningen är klar. Sen kommer det vara en paus innan Kvarnbergets entreprenör kommer på plats.

Hoppas på ny entreprenör

Tanken är att gångbron ska ersättas framöver. När är oklart. Man har tidigare haft problem med att hitta en entreprenör för bygget av Västlänkens tunnel vid Kvarnberget. Men man har förhoppningar på den nya upphandlingen som ska vara klar i juni.

Läs mer: Svindyrt: Västlänksanbudet fick nobben

– Sista anbudsdagen är den 18:e maj. Tanken är att vi ska ha ett kontrakt till mitten av juni.

Har ni fått in många anbud den här gången?

– Det vet vi inte än. Anbuden brukar komma in sista dagen vid klockan 23.59, säger Edina Smlatic.

Även Maritimans kontorsbyggnad kommer att behöva rivas i maj av samma orsaker. När rivningen av denna byggnad pågår kommer ett tiotal närliggande parkeringsplatser att tas i anspråk. Även denna byggnad är tänkt att ersättas. 

Läs mer:

Visste du att...

Ture Fredrik Rinman, var en göteborgsk redaktör och sjöfartsskribent som levde mellan 1906 och 1987.

Så påverkas du av rivningen av Ture Rinmans gångbro

Första etappen: nätterna den 12-13 maj.

Västra Sjöfarten stängs då för genomfartstrafik i bägge riktningarna klockan 22:00-06:00.

Gång- och cykeltrafik leds om och för fordonstrafiken är det Götatunneln som gäller.

Cirka 65 boendeparkeringar att tas i anspråk under denna första etapp. 

Demonteringen av bron pågår sedan dagtid i ytterligare cirka en vecka, något som sker i de två norrgående körfälten på Västra Sjöfarten. Fordonstrafiken leds då förbi arbetsområdet. 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG