Rödgrön majoritet. Om göteborgarna fick bestämma hade valresultatet i Riksdagsvalet sett helt annorlunda ut. Foto: Mitt i/Mostphotos

Därför röstar göteborgarna olika till riksdag och kommun

Många göteborgare röstade på olika partier till riksdagen och kommunen. Största skillnaden syns på Sverigedemokraternas resultat i de två valen. Men att röstdela är inget ovanligt menar statsvetaren.

  • Publicerad 05:30, 21 sep 2022

När man inte kan rösta på sitt lokala parti på riksplan måste man välja ett annat parti.

När samtliga 411 valdistrikt i Göteborg är räknade står det klart att de flesta i stan hellre hade sett ett annat resultat i riksdagsvalet.

Det som under valrörelsen har kallats för lag "Magdalena Andersson" med S, C, MP och V skrapar nämligen ihop hela 54,3 procent av rösterna från valdistrikt Göteborg.

Lag "Ulf Kristersson" med M, L, KD och SD får ihop blott 43,5 procent.

På hemmaplan skiljer resultatet.

Två skillnader sticker ut; Sverigedemokraterna landar på 10,7 procent i kommunen och på 14,7 procent på riksnivå. Samtidigt får Vänsterpartiet fler röster lokalt, 15,8 procent, men endast 12,8 procent av göteborgarnas nationella röster.

Flera förklaringar

Att det ser olika ut är inga konstigheter menar Maria Solevid, docent i statsvetenskap, vid Göteborgs universitet. Det finns flera förklaringar till att väljare röstdelar.

– Det kan bero på strategiska övervägande eller stödröstning framför allt på nationell nivå. För lokala partier är röstdelning helt nödvändighet. När man inte kan rösta på sitt lokala parti på riksplan måste man välja ett annat parti, säger hon.

Det faktum att SD får fler röster till riksdagen av göteborgarna stämmer också väl överens med forskningen, menar Maria Solevid.

– Pågående studier visar att i kommuner med lokala partier är det lokala stödet för SD oftast mindre jämfört med kommuner utan lokala partier, säger hon och tillägger:

– Det är en indikation på att lokala partier suger upp missnöjesröster eftersom de oftast har en eller ett par väldigt lokala frågor som exempelvis Demokraterna i Göteborg driver.

I årets val backade dock Demokraterna kraftigt vilket kan ha bidragit till att både SD och M ökade lokalt.

– Vi vet att Demokraternas väljare står till höger. Det är jättetydligt i resultaten från den lokala SOM-undersökningen i Göteborg, säger Maria Solevid.

Summerar valet

Samtidigt vill hon understryka att jämfört med andra kommuner är det förhållandevis små skillnader när Göteborg röstdelar.

Maria Solevid summerar kort årets lokala valresultat.

– Generellt sett är det en återhämtning lokalt för S och M som båda blev illa tilltygade förra valet på grund av Västlänken. V och SD går också framåt medan D backar kraftigt och vars röster har gått till andra partier.

Exakt hur rösterna har fördelats är klart först till sommaren när resultaten från årets SOM-undersökning i Göteborg har analyserats.

Valdeltagandet i Göteborg landade på 80,6% procent och antalet röstberättigade ligger på drygt 434 273 personer.

Så röstade Göteborg i riksdagsvalet 2022 (kommunvalet 2022 i parentes)

S: 27,7 % (26,4 %)

M: 18,5 % (17,1 %)

SD: 14,7 % (10,7 %)

V: 12,8 % (15,8 %)

MP: 7,9 % (6,0 %)

L: 5,9 % (5,6 %)

C: 5,9 % (4,0 %)

KD: 4,4 % (4,2 % )

Övriga partier: 2,3 % (4,1 %)

Fotnot: Demokraterna fick 6,1 % av rösterna i kommunvalet 2022.

Visa merVisa mindre

Maria Solevid, docent i statsvetenskap, universitetslektor och vice prefekt, Göteborgs Universitet. Foto: Göteborgs Universitet

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00