Aldrig försent. Stötta dina äldre anhöriga att lära sig mer om ny teknik och digitala tjänster, det uppmanar arrangörerna av Äldredagen i Östra Göteborg som hålls 5 november. Foto: Dmitry Berkut

Därför ska du lära mormor använda smartphone

Låt din gamla mamma eller morfar ärva en smartphone! Det är rådet från arrangörerna av Äldredagen i Östra Göteborg som bjuder såväl seniorer som anhöriga på nyttig samhällsinformation, tips om aktiviteter och en inblick i den digitala världen.

  • Publicerad 10:42, 4 nov 2019

– Vi vill gärna uppmana barn och barnbarn att stötta deras äldre att våga ta steget och använda smartphone och datorer. Kan 107-åriga Dagny så tror vi att fler kan, säger Carina Byhlin Andreasson, äldrekonsulent, Östra Göteborg.

Det är dags för den åttonde upplagan av Äldredagen i Östra Göteborg. En dag där seniorer och anhöriga får information om vilken samhällsservice som erbjuds, tips om gratis mötesplatser och aktiviteter för gemenskap och bjuds på fika och musikunderhållning.

I år riktas fokus mot digitala verktyg och tjänster som i dag ofta är en förutsättning i vardagen. Utan rätt kunskap kan det vara svårt att hänga med.  

– Det kan bli som ett utanförskap. Nu för tiden är det svårt att klara sig utan kontakter, BankID och Swish. Många vill lära sig men kanske inte ens har internet på telefon. Det är inte lätt om ingen berättar hur det fungerar, säger Carina Byhlin Andreasson och tillägger:

– Många byter telefon ofta och då kan man kanske låta sin mamma ärva den gamla. Vi gör såklart allt vi kan från vår sida men vi kan inte förse dem med tekniken.

Digitala tjänster kan även mildra ensamhet, menar Carina Byhlin Andreasson.

– Det går kanske inte att kompensera helt men kan man prata via Skype med anhöriga ute i världen blir man lite mindre ensam.

Just ensamhet är något äldrekonsulenterna vill förebygga och en nyhet inom det området är Måltidsvänner.

– Nu söker vi frivilliga som vill äta tillsammans med våra äldre, hemma eller ute på lunchrestaurang. Många ensamma slarvar med att äta för det är tråkigt att äta själv. Det vill vi försöka ändra på.

Sökes: 75-åringar i Östra Göteborg

Många boenden för äldre är för gamla

Äldrekonsulent. Carina Byhlin Andreasson jobbar för de äldre i Östra Göteborg. Foto: Privat

Äldredagen 2019

När: Tisdag den 5 november klockan 11-15, Casper Janebrink är konferencier och hälsar alla välkomna.

Var: Kortedala Forum, Kortedala Torg 1

Vägbeskrivning:
Till Kortedala Torg tar du dig enkelt från Göteborgs centrum med spårvagn 6, 7 och 11. Hållplats: Kortedala Torg.

Program
Programmet går att läsa på http://www.goteborg.se/ostragoteborg och på
facebook.com/ostragoteborg

Det finns också tryckta program att hämta på biblioteken i Bergsjön, Gamlestaden och Kortedala.

Visa merVisa mindre