Enligt FN:s miljöprogram är hanteringen av elavfall en av 2000-talets största miljöutmaningar. Foto: Mostphotos

Därför ska du ta med dig mobilen till operan

Mobiltelefoner är ofta ett nödvändigt ont när du besöker operan. Nästan varje föreställning är det någon som har glömt att sätta telefonen på ljudlös. Nu vill Göteborgsoperan att du ska ta med dig flera telefoner.

  • Publicerad 14:59, 20 nov 2018

I lördags var det premiär för Rhenguldet, som inleder Nibelungens ring av Wagner. Samma dag startar också ett EU-projekt för att minska avfallet – European Week for Waste Reduction. Göteborgsoperan var inte sena med att se kopplingen mellan Wagners klassiker och en av vår tids stora utmaning, klimathotet.

Nibelungens ring handlar om hur världens ursprungliga naturtillstånd, symboliserat av guld, plundras från floden Rhens botten. Det blir starten på jordens undergång, Ragnarök.

Vår tids guld, våra mobiltelefoner, innehåller inte bara hela våra liv, utan också värdefulla material som just guld, silver, palladium och coltan. Av fyra miljoner mobiltelefoner som säljs i Sverige varje år återvinns bara en halv miljon.

För att dra sitt strå till stacken har Göteborgsoperan därför startat en mobilinsamling.

– Visst finns det befintliga möjligheter för oss konsumenter att lämna in våra uttjänta mobiltelefoner. Och många lämnar telefonen vidare till barnen, men ändå tycks de flesta av oss ha minst en gammal mobil liggande i byrålådan. Med det här initiativet vill vi uppmuntra oss själva och andra till smartare energianvändning, säger Lena Jaksch, kommunikationschef på Göteborgsoperan i ett pressmeddelande.

I foajén finns utställda kärl där man kan lämna in sin gamla mobiltelefon. Den som gör det har också chans att vinna ett guldpaket bestående av biljetter och trerättersmeny för två.

Telefonerna tas omhand under sekretess och skickas till en demonteringsanläggning i Halmstad där de krossas till flis och genomgår en process där olika material separeras för återvinning

Nibelungens ring

Richard Wagners epos Nibelungens ring är operavärldens Mount Everest. Berättelsen spänner över tre generationer och fyra operor med en sammanlagd speltid på över 15 timmar.

De fyra delarna heter ”Rhenguldet”, ”Valkyrian”, ”Siegfried” och ”Ragnarök”.

År 2018–2021 kommer ”Ringen” för första gången att sättas upp i Göteborg, med den avslutande operan som en aktiv del av Göteborgs 400-årsjubileum. 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG