Därför "snöar" det i Göteborg

Flera aspar i Göteborg fröar mer än någonsin. På många platser ligger aspfrön likt snö över marken och överallt i stan kan man se de vita luftburna fröna fara runt.

  • Publicerad 15:05, 15 maj 2019

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Alla som trott att det varit snö som farit runt i luften de senaste dagarna kan andas ut. Det rör sig om aspfrön som sprids med vinden och 2019 tycks vara ett extremår där aspen släpper sina frön mer intensivt än vanligt. På Stora Amundön har en asp täckt marken med ett tjockt, vitt lager frön.

– Jag har aspar på min tomt men jag har aldrig varit med om något liknande, säger Janette Hansson, biolog och naturområdesförvaltare på park- och naturförvaltningen.

Efter den varma sommaren

Helt säker på varför asparna släpper extra mycket frö i år är Jeanette inte, men en möjlig anledning skulle kunna vara förra årets varma sommar.

– Det skulle kunna vara så att trädet är stressat av den varma sommaren i fjol och den vattenbrist som var då, säger Jeanette Hansson.

Mats Havström på Botaniska trädgården berättar att det är vanligt att aspen reagerar på det här viset efter en extremt varm sommar.

– Fröna från aspen vill landa på en yta där det har brunnit, det är endas då de kan börja gro. Så det ju ganska smart att släppa ifrån sig många frön efter en varm sommar då det skulle kunna varit många bränder, säger Mats Havström.

Är det här dåligt att aspen stressar fram frön på det här sättet?

– Det kan vara så att det här är det sista trädet gör och att det dör efter det här, säger Jeanette Hansson.

Ingen fara för allergiker

Enligt Åslög Dahl, forskare vid institutionen för biologi och miljövetenskap vid Göteborgs universitet, brukar inte asp- och säljfrön vara något större problem för de som är allergiska.

– Inte så länge man inte får det i ögonen eller i näsan. Men asparna har ju blommat våldsamt, säger hon.

Inför pollensäsongen varnade du för att det kan bli ett rekordår. Hur har det varit hittills?

– Det har varit mycket björkpollen, men inte något rekord. Men absolut ett av de värre åren. Björken har lugnat sig lite nu så för dem som är allergiska mot björk så är det värsta förbi. Däremot tar ju gräset fart, så för dem som är allergiska mot gräs så är det värsta kvar tyvärr. Kulmen för gräsblomning brukar nås första halvan av juli, säger Åslög Dahl.

Pollensäsongen i Göteborg kan bli den värsta någonsin

Trafiken – minut för minut

DEBATT

Tjulander: Allas husdrömmar blir inte verklighet

Krönika Hur mycket folks boendesituationer än skiljer sig så har vi nog alla en sak gemensamt. Alla bär vi på en husdröm.lördag 15/2 16:31

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57