Foto: Ylva Bergman

Därför vill Alliansen sälja ut kommunala gymmen

Motionscentralerna i Göteborg har blivit en het, politisk fråga. Alliansen vill sälja ut de kommunala gymmen och spara 19 miljoner kronor om året. ”Pengarna kan användas till föreningsstöd i stället”, säger Axel Josefson (M), kommunstyrelsens ordförande.

  • Publicerad 05:30, 3 jan 2022

Tolv gym, som drivs i kommunal regi, finns spridda runt om i staden. Många av dem ligger i anslutning till simbassänger eller friluftsområden. De kommunala motionscentralerna erbjuder ungefär samma utbud som de privata kedjorna, med gym och gruppträning.

Med andra ord kan det lika gärna vara kedjor som Friskis & Svettis eller SATS som sköter ruljangsen, anser Moderaterna.

– Det här är en verksamhet som vanligen bedrivs av privata aktörer, vilket innebär mångfald och bra konkurrens. I en väl fungerande marknad finns ingen anledning att driva subventionerade gym, säger Axel Josefson.

Redan i årets budget har Idrotts- och föreningsnämnden haft ett uppdrag från kommunfullmäktige att pröva frågan. Hur ser förutsättningarna ut för att privatisera gymmen? Och finns det några intressanta köpare?

Drivs med förlust

– Vi gör en nettoförlust på gymmen med 19 miljoner kronor. Pengarna kunde användas till ett ökat föreningsstöd i stället, säger Axel Josefson.

Motionärerna om utförsäljning av gymmen: Går inte att ersätta

Axel Josefson (M), kommunstyrelsens ordförande. 2021 Foto: Markus Andersson

Daniel Bernmar (V), gruppledare för Vänsterpartiet i Göteborg. Foto: Gabriel Tjulander

Idrotts- och föreningsnämnden har låtit utreda frågan, men en majoritet i nämnden ville inte gå vidare i ämnet. Oppositionspartierna anser att folkhälso- och friskvårdsarbetet i stadsdelarna riskerar att slås sönder om motionscentralerna privatiseras.

– Kommunens närvaro bidrar till trygghet och lugn i ett område, plus att gymmen fungerar som en kommunikationscentral, säger Daniel Bernmar, gruppledare för Vänsterpartiet.

Bakläxa

Kommunstyrelsen har dock gett Idrotts- och föreningsnämnden bakläxa. Nämnden har enbart belyst själva driften av motionscentralerna, inte vad det skulle innebära att byta huvudmannaskap, menar Axel Josefson.

– Idrotts- och föreningsnämnden har en skyldighet att genomföra fullmäktiges uppdrag, vilket inte har gjorts. Nu får de göra ett nytt försök, säger han.

I budgeten för 2022 finns därför uppdraget med på nytt, med ännu större tydlighet. Efter årsskiftet påbörjas arbetet med att se över kommunens gymverksamhet för att – i första hand – se vad som kan läggas ut på entreprenad.

– Gymmen i simhallarna är ett bra exempel. De skulle kunna drivas av en annan aktör än kommunen. Så ser det redan ut idag i gymmet i Frölundabadet, säger Magnus Berntsson (KD), ordförande i Idrotts- och föreningsnämnden.

Kommunala gym i Göteborg

Angered Arena

Angered Centrum. Bassäng, gruppträning, gym och personlig träning.

Askims simhall

Vid Askims kyrka. Bassäng, gruppträning, gym och personlig träning.

Dalheimers hus bad och gym

Majorna. Bassäng och gym. Maskiner och redskap passar även den som har nedsatt rörelseförmåga.

Geråshallen

Mellan Bergsjön och Kortedala. Gym och gruppträning.

Hammarbadet

Halmmarkulletorget i Angered. Bassäng och gym.

Kärra simhall

Norra Hisingen. Bassäng, gym, gruppträning och personlig träning.

Lundbybadet

Rambergstaden i Lundby. Bassäng, gym och gruppträning.


Länsmansgårdens motionscentrum

Västra Hisingen. Gym och personlig träning.

Ruddalens idrottscentrum

Västra Frölunda. Gym och personlig träning. Skridskobana vintertid.

Skatås motionscentrum

Melllan Härlanda tjärn och Delsjön. Gym, gruppträning och personlig träning.Slottsskogsvallens idrottscentrum

Majorna. Gym, gruppträning och personlig träning.

Tuvevallens motionscentrum

Norra Hisingen. Gym och personlig träning.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Därför dansar Knut ut julen

Krönika Tradition. Tjugondag Knut – 13 januari Enligt visan varar julen “än till påska”. Men så länge vill nog ingen ha kvar julpyntet. Historiskt har det i Sverige funnits två datum som sätter punkt för högtiden.torsdag 13/1 10:20

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21